Momentul în care armata rusă va intra în Belarus. Putin și Lukașenko au bătut deja palma

Stan Filon 03.06.2021, 17:59
Momentul în care armata rusă va intra în Belarus. Putin și Lukașenko au bătut deja palma

După ce a deturnat avionul de linie Ryanair, la 23 mai, pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici şi pe prietena acestuia, președintele bielorus Aleksandr Lukaşenko încearcă să descurajeze sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană prin amenințări.

S-a discutat despre momentul în care armata rusă va intra în Belarus

Președintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a susținut într-o întâlnire oficială că armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belorusia, dacă va sesiza vreo mișcare de trupe NATO. Așadar, șeful statului amenință Occidentul cu armata lui Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat au avut recent o întâlnire la Soci, dar spune că nu s-a discutat eventualitatea unor transferuri de trupe ruseşti în Belarus sau crearea unor baze militare permanente ale Rusiei pe teritoriul bielorus, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă TASS. A recunoscut însă că au fost discuții legate de transfer de arme rusești,

„Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus). Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus, a afirmat marţi Aleksandr Lukaşenko într-o reuniune a guvernului său consacrată relaţiilor de cooperare cu Moscova, după ultima sa întâlnire cu Putin.

Momentul in care armata rusa va intra in Belarus
Momentul in care armata rusa va intra in Belarus

Belarus caută bani în Rusia

Aleksandr Lukaşenko îi arată cu degetul pe occidentalii care îl acuză că Belarus găzduieşte trupe străine pe teritoriul său. „Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti, sau chineze, sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi vă instalaţi baze în Polonia”, stat membru UE şi NATO de la graniţa cu Belarus, a mai spus Lukaşenko, citat de TASS, potrivit Agerpres.

Cei doi șefi de stat au mai discutat un aspect foarte important la întâlnirea lor la Soci din 28 mai, mai ales că Belarus a pierdut cei 3 miliarde de euro promiși de Uniunea Europeană, care a sistat ajutorul imediat după incidentul cu avionul deturnat.

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au discutat despre acordarea celei de-a doua tranşe, de 500 de milioane de dolari (în jur de 410 milioane de euro), dintr-un credit rusesc de un miliard de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...