Ministrul de Externe, cerere clară pentru Ucraina. Bogdan Aurescu vrea să fie recunoscută inexistența “limbii moldoveneşti”

Ana Anitoiu 19.06.2021, 16:33
Ministrul de Externe, cerere clară pentru Ucraina. Bogdan Aurescu vrea să fie recunoscută inexistența “limbii moldoveneşti”

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a făcut o cerere clară pentru Ucraina. Oficialul vrea ca această țară să recunoscută inexistența “limbii moldoveneşti” după ce a confirmat-o în luna aprilie a acestui an.

Bogdan Aurescu vrea ca Ucraina să recunoască inexistența ”limbii moldovenești”

Ministrul de Externe român s-a întâlnit sâmbătă cu omologul său din Ucraina, Dmitro Kuleba, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya. În cadrul acestei întrevederi, rintre altele, Bogdan Aurescu a atras atenția din nou asupra recunoașterii inexistenței așa-zisei ”limbi moldovenești”.

În plus, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că este necesar să fie găsite cât mai repede soluții pe termen lung pentru drepturile persoanelor ce aparțin minorității române din Ucraina. El a tras atenția asupra necesității de a fi reluată activitatea Comisiei mixte interguvernamentale pentru protecția drepturilor minorităților naționale și a încheierii negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului. Dmitro Kuleba a confirmat intenția de a finaliza cât mai curând formalitățile necesare.

Bogdan Aurescu vrea ca Ucraina sa recunoasca inexistenta limbii moldovenesti
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba

Situația îngrijorătoare din regiunea Mării Negre, discutată de miniștrii de Externe

Bogdan Aurescu și omologul său din Ucraina au discutat și despre situația de securitate îngrijorătoare din regiunea Mării Negre, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Oficialul român și-a exprimat aprecierea pentru acțiunile părții ucrainene cu scopul de a fi reduse tensiunile.

“Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru atitudinea reținută manifestată în acest context de Ucraina, de natură să favorizeze diminuarea tensiunilor. Totodată, a subliniat sprijinul României pentru continuarea şi aprofundarea cooperării Ucrainei cu Alianța Nord-Atlantică, în baza mecanismelor deja stabilite, pornind de la aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și, totodată, de la angajamentele cuprinzătoare de reformă asumate de statul vecin în acest sens. Cei doi miniștri au discutat, în acest sens, despre rezultatele Summitului NATO din 14 iunie”, a transmis MAE.

Ucraina i-a mulțumit României

În cadrul aceleiași întâlniri, Dmitro Kuleba i-a mulțumit lui Bogdan Aurescu pentru ajutorul umanitar pe care Ucraina l-a primit de la România, la data de 28 mai. Atunci, ucrainenii au primit echipamente și materiale medicale în valoare de peste 1,1 milioane de euro.

De asemenea, oficialul de la Kiev a mulțumit pentru hotărârea Guvernului României din data de  16 iunie 2021 prin care a fost aprobată acordarea unui ajutor umanitar din Rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Ucraina. Ajutorul a constat în 100.800 doze de vaccin anti-COVID-19.

Vor fi înființate noi consulate

Totodată, Dmitro Kuleba i-a mulțumit lui Bogdan Aurescu pentru susținerea constantă pe care Ucraina a primit-o de la România în eforturile sale de integrare euroatlantică și pentru invitarea, pentru prima dată, a Ucrainei, alături de Georgia, la o sesiune a Trilateralei Ministeriale România-Polonia-Turcia (23 aprilie 2021).

Cei doi miniștri de externe au vorbit și despre demersurile aflate în desfășurare cu privire la extinderea reprezentării consulare în cele două țări. Va fi înființat un Birou consulat la Ismail, parte a Consulatului General al României la Odessa și un Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmației.

Urmăriți Impact.ro și pe