Ministrul Apărării dă asigurări că nu există nicio legătură între incidentul aviatic și războiul din Ucraina: „Toate sunt scenarii de science fiction”

Ana Anitoiu 03.03.2022, 18:30
Ministrul Apărării dă asigurări că nu există nicio legătură între incidentul aviatic și războiul din Ucraina: „Toate sunt scenarii de science fiction”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, dă asigurări că nu există nicio legătură între războiul din Ucraina și incidentul aviatic de miercuri seară, când s-au prăbușit un avion MiG-21 Lancer și un elicopter IAR-330 Puma ce decolase în căutarea aeronavei, după ce aceasta a dispărut de pe radar.

Vasile Dîncu, despre presupusa legătură dintre tragedia aviatică și războiul din Ucraina

Mai exact, Vasile Dîncu a spus că o astfel de legătură este absolut exclusă și că nu există nicio dovadă sau circumstanță ce să ducă la această concluzie. Oficialul a precizat că spațiul aerian al României nu este vulnerabil.

„Este absolut exclus, nu există nicio dovadă și nu există nicio circumstanță care să ducă la această concluzie. Toate sunt scenarii de science fiction. Nu este vulnerabil spațiul aerian, pentru ca așa cum ați văzut în ultima vreme forțele NATO au îmbunătățit prezența și din punct de vedere a poliției aeriene, siguranței aeriene, a controlului aerian.

Doar săptămâna aceasta am avut o suplimentare cu aeronave din partea Italiei, Germaniei, patrulăm și cu avioane care vin din nord, din statele baltice, din Polonia. Supravegherea nu se face prin forțele noastre aeriene singure, se face prin întreg ansamblul de prezență avansată NATO în această zonă”, a precizat ministrul Apărării la Digi 24.

Ministrul Apararii da asigurari ca nu exista nicio legatura intre incidentul aviatic si razboiul din Ucraina
Vasile Dincu. Inquam Photos/ Octav Ganea

Opt oameni au murit în urma prăbușirii avionului și elicopterului

O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene a dispărut de pe radar, miercuri seară, în timpul unei misiuni de patrulare, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în misiunea de căutare-salvare. Însă, și acesta s-a prăbușit, în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.

În urma prăbușirii elicopterului IAR-330 Puma au murit șapte militari. Ulterior, a fost găsită și aeronava MiG-21 LanceR, iar mai târziu a fost confirmat că și pilotul acesteia și-a pierdut viața. Cu puțin timp înainte de tragedie, el raportase condiții meteo nefavorabile și primise ordin să se întoarcă la bază.

„Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Ministerul Apărării Naționale a mai transmis că o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea cauzei prăbușirii aeronavei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...