Ministrul Alexandru Rafila, anunț important cu privire la reînceperea cursurilor în contextul alertei epidemice. Ce măsuri vor fi luate

Elena Avramescu 05.01.2023, 15:38
Ministrul Alexandru Rafila, anunț important cu privire la reînceperea cursurilor în contextul alertei epidemice. Ce măsuri vor fi luate

În contextul situației epidemiologice, s-a decis, cel puțin pentru moment, ca școlile să se redeschidă în condiții normale. În prezent, Ministerul Educaţiei nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, însă situația epidemică va fi monitorizată atent.

România, la un pas de o epidemie de gripă

„Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS. Mai multe detalii vor fi oferite de către ministru Ligia Deca, în cadrul unei conferinței de presă organizate la sediul Ministerului Sănătății”, găsim notat într-o comunicare a Ministerul Educaţiei.

Se pare că o succesiune de trei săptămâni epidemice poate să ducă la o situație ce poate fi considerată epidemie, mai ales că sezonul gripal a fost decalat cu câteva săptămâni. În plus, rata de pozitivare a probelor a depășit cu mult 10%, săptămâna 52, mai precis ultima a anului 2022, care a ajuns la 37% dintre probe pozitive.

„Vârful sezonului ar putea fi atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, urmat de o scădere a cazurilor de gripă. Tendința ultimilor 10 ani este de apropiere către începutul anului a cazurilor numeroase de viroze respiratorii. Durata acestor valori de infecție de obicei este între 2 și 4 săptămâni.

Avem câteva seturi de măsuri, pe care le-am împărțit și cu Ministerul Educației. Sunt recomandate evitarea aglomerațiilor și eventual purtarea măștilor de protecție în spațiile interioare aglomerate, menținerea igienei adecvate, realizarea triajului zilnic în unitățile școlare, utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice, informarea părinților în cazul apariției simptomelor, asigurarea materialelor dezinfectante și aerisirea spațiilor.

Măsurile recomandate la nivelul unităților sanitare revine la latitudinea managerului, după consultarea cu DSP-ul, sunt următoarele: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru personalul medical sau care vine în contact cu pacienții, adaptarea programului de vizite al aparținătorilor și limitarea în cazul anumitor secții sau chiar sistarea programului”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a ținut să mai precizeze că momentan nu o să fie aplicate rectricții, deoarece acest lucru trebuie făcut numai în cazul unei legi stricte care se aplică în acest sens.

„Există o lege care generează anumite restricții în cazul declarării epidemiei. Noi mergem pe prevenție. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o situație de izolare. Nu este cazul. Sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții, dar nu vreau să ne întoarcem la carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții”, a mai notat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...