Ministrul Agriculturii, vești proaste pentru agricultura românească: „Fermierii vor trebui să se replieze la realitățile care vor veni”

Ioana Constantin 01.04.2021, 17:42
Ministrul Agriculturii, vești proaste pentru agricultura românească: „Fermierii vor trebui să se replieze la realitățile care vor veni”

Ministrul Agriculturii, vești proaste pentru agricultura românească. Sistemul de irigații din Dobrogea este la pământ, iar fermierii sunt în pragul revoltei. Pentru agricultorii din Dobrogea, seceta este a doua lovitură după pandemie, iar Constanța a fost cel mai afectat județ.

Ministrul Agriculturii, vești proaste pentru agricultura românească

Fermierilor care au suferit pierderi anul trecut li s-a promis că vor primi o sumă forfetară, iar schema de despăgubire va fi notificată la Comisia Europeană. Banii n-au venit nici până astazi pentru culturile de toamnă, iar revolta mocnește peste tot. Minstrul Agriculturii a venit ca sa discute cu agricultorii, dar mai mult decât promisiuni de viitor, nu le-a oferit mai nimic.

Pandemia împreună cu seceta i-au adus pe agricultorii constănțeni aproape în genunchi. Într-un top al județelor dintre cele mai calamitate anul trecut, Constanța e pe primul loc cu 4oo.ooo de hectare de pământ uscat, urmat îndeaproape de județul Tulcea. În Dobrogea, agricultura se bazează doar pe apa venită de la ploaie, iar când nu plouă 7o de zile cum a fost anul trecut, e un dezastru generalizat. Exact ca-n Evul Mediu, oamenii își vând pământul ca să plătească datoriile la bănci.

Eu, personal, am vândut niște teren și-am plătit datoriile pe care le-aveam; am negociat cu firmele de leasing și am amânat plățile. Am plătit banca. Dacă ne ducem iar la UE și-o să le spunem că udăm cu motopompele din structura principală, ce credeți: vom primi banii ? Eu personal cred ca nu. Pentru că-i o sursă poluantă. Nu ne putem întoarce în anii ‘7o. Curent electric! Nu mai poate fi vorba de motopompe, a spus Mircea Chipailă, fermier.

Anul trecut, în Dobrogea am renunțat la absolut toate culturile. Nu am renunțat: le-am înființat și nu le-am recoltat. Am înființat și alte culturi în locul celor care au fost compromise, culturi care, la rândul lor, anul trecut au fost și ele…au pierit și ele, a declarat și Teodor Ichim, președintele Asociației Fermierilor Dobrogea.

Ministrul Agriculturii, vesti proaste pentru agricultura romaneasca
Ministrul Agriculturii, vesti proaste pentru agricultura

„Fermierii vor trebui să se replieze la realitățile care vor veni”

Schimbările climatice progresează, iar agricultura nu se poate limita la apa venită din ploaie. Ultimul an în care s-a irigat în Dobrogea a fost 1996. De atunci, a fost distrus încet-încet, sistemul de irigații. Tot ce a fost – canale, vane si hidranți – a fost smuls din pământ și dat la fiare vechi.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Fermierii vor trebui să se replieze la realitățile care vor veni, cel putin din punct de vedere al mediului, al climei, al accesului la apă. Aceleasi subvenții le vor primi și dacă schimbă culturile, a spus Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii.

Asta le-a spus ministrul astăzi, dobrogenilor. Urmează ca să ceară bani europeni de la Bruxelles, dar șansele sunt mici ca să îi primim în viitorul apropiat. Sistemele de irigații românești se bazează pe motopompe clasice cu motorină, pe care Europa le-a tras pe dreapta de mulți ani. Suma negociată de minister este de 2,5 miliarde de lei, iar oficialii români spera că banii să vină cât mai repede. Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei că vor primi o sumă forfetară, iar schema de despăgubire va fi notificată la Comisia Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe