Ministrul Adrian Câciu, declarații după scandalul OMV Petrom: „Toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”

Elena Avramescu 18.01.2023, 13:25
Ministrul Adrian Câciu, declarații după scandalul OMV Petrom: „Toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”

Un scandal imens a izbucnit după ce compania OMV Petrom a refuzat să mai plătească României taxa de solidaritate pentru companiile energetice, impusă de UE. În acest sens, ministrul Adrian Câciu a ținut să dea asigurări, spunând că lumea o să plătească acest cost crescut al vieţii.

Adrian Câciu se implică în scandalul OMV Petrom

„Guvernul a implementat şi acest pilon 3, contribuţia de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare.

Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creşterea costului vieţii, atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costului şi pentru companii şi este o chestiune pe care a recunoscut-o şi Europa. România a făcut aceşti paşi încă din ianuarie 2022”, a declarat Adrian Câciu.

Acesta a ținut să mai precizeze că a fost cerută Comisiei Europene o interpretare cu privire la această contribuţie de solidaritate.

„Pentru a nu mai fi neclarităţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiţii din regulament şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul care spune că în cazul în care există neclarităţi în implementar pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a mai spus acesta.

PSD renunta la discursul categoric in privinta cresterii pensiilor
Ministrul Adrian Caciu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor a ținut să aducă în discuție și motivul pentru care această clarificare nu a fost făcută până acum.

„Înainte de a se aproba ordonanţa, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acţiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuţie de solidaritate pentru că vizează până la urmă şi tipuri de venituri diferite.

Unele sunt venituri excedentare şi avem contribuţia la fondul de tranziţie energetică şi altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Şi răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare şi pot funcţiona împreună”, a completat Adrian Câciu.

Trebuie reținut faptul că răspunsul din partea Comisiei Europene în această problemă urmează să vină în numai câteva zile.

„Am avut o serie de întâlniri informale. Şi Comisia este pusă într-o situaţie de dinamică şi de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepţional şi atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”, a mai spus ministrul, în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...