Uniunea Salvați România (USR) a solicitat, marţi, demiterea ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, considerat a fi principalul vinovat pentru dobânzile uriaşe pe care le plăteşte țara noastră, în condițiile în care România are cel mai mare deficit bugetar şi cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele UE.
El este acuzat că nu a promovat măsuri capabile să ajute economia, cât și pentru lipsa de credibilitate în faţa partenerilor externi.
„România se împrumută cel mai scump, are cel mai mare deficit bugetar şi cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele UE. Pentru că nu a ţinut în frâu cheltuielile statului, pentru că nu a promovat măsuri care să ajute economia şi pentru lipsa de credibilitate în faţa partenerilor externi, principalele cauze ale dobânzilor uriaşe pe care România trebuie să le plătească, USR solicită demiterea de urgenţă a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu”, se precizează într-un comunicat de presă remis, marți, de USR.
Potrivit celor de la USR, rata dobânzii pe termen lung – împrumuturi pe zece ani – pentru România este de 6,83%, un nivel mai mare decât în cazul unor state puternic criticate în blocul comunitar pentru politicile economice şi sociale, precum Ungaria şi Polonia.
„Mai mult, Grecia, stat care a trecut printr-o gravă criză economică şi de credibilitate, plăteşte o dobândă pe termen lung de doar 2,92%, în timp ce Bulgaria se împrumută cu doar 1,9%. România plăteşte enorm şi în comparaţie cu state care nu fac parte din Uniunea Europeană. De exemplu, chiar şi Serbia, deşi are o conducere pro-rusă şi o economie vulnerabilă şi un rating de ţară sub rating-ul nostru pare mai credibilă pe plan internaţional, având o rată a dobânzii la împrumuturile pe zece ani de 5,37%”, se mai arată în respectivul comunicat.
Nu cu mult timp în urmă, și șeful Senatului, Florin Cîțu, l-a criticat în mai multe rânduri pe ministrul Finanțelor, acuzându-l printre altele că se împrumută la dobânzi nejustificat de mari.
„Rata inflaţiei creşte şi discutam şi astă vară despre rata inflaţiei şi Banca Centrala ne asigura atunci că este doar tranzitorie. Se pare că nu a fost aşa şi de aceea am văzut şi ultima decizie a Băncii Centrale de a creşte dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de obicei creştea cu 0,25, ceea ce înseamnă că este îngrijorată. Din semnalele pe care le avem şi ne uităm la ce se întâmplă la Ministerul Finanţelor, care se împrumută, eu spun, la dobânzi nejustificat de mari, dacă ar avea lumea încredere în Ministerul Finanţelor, este clar că tendinţa este ca aceste dobânzi să crească şi trebuie să ne facem planuri pentru perioada viitoare, luând în calcul şi o inflaţie puţin mai mare şi dobânzi mai mari”, a afirmat, cu o lună în urmă, Florin Cîţu.