Miniștrii Energiei din țările UE au respins plafonarea prețului pentru gazul rusesc. Câte state au susținut propunerea

Beatrice Dumitru 10.09.2022, 10:43
Miniștrii Energiei din țările UE au respins plafonarea prețului pentru gazul rusesc. Câte state au susținut propunerea

Pe 9 septembrie a avut loc la Bruxelles un summit de urgență pe fondul crizei energetice cu care se confruntă Europa. Principala temă de discuție a fost plafonarea prețului pentru gazul rusesc, dar propunerea Comisiei Europene a fost respinsă de o parte a miniștrilor Energiei din țările UE.

Ce au cerut miniștrii Energiei din țările UE

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze propuneri în câteva zile pentru a limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor și pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire.

Dar, pe măsură ce au încercat să-i protejeze pe cetățeni de creșterea prețurilor la energie, care a dus inflația pe continent la maxime record, miniștrii nu s-au mai pus de acord când a venit vorba despre plafonarea prețului gazelor din Rusia și au respins propunerea, notează Reuters.

Miniștrii Energiei din țările UE au respins plafonarea prețului pentru gazul rusesc. Câte țări au susținut propunerea
Comisia Europeană pregătește noi propuneri pe fondul crizei energetice.

Fonduri de urgență pentru companiile energetice

În schimb, miniștrii au cerut Comisiei Europene să propună limite mai extinse pentru preţurile gazelor, dar executivul UE a considerat că o astfel de idee nu este fezabilă. Țările UE au susținut, de asemenea, propunerea executivului de a oferi fonduri de urgență companiilor energetice care se confruntă cu cerințe de garanții în creștere și au însărcinat Comisia să elaboreze astfel de măsuri.

Toată lumea se grăbește să găsească o soluție”, a spus ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar, în timp ce miniștrii sunt îngrijorați de impactul prețurilor mari ale energiei asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

Planul UE, care nu a fost încă concretizat, ar face ca guvernele să încaseze veniturile în exces din centralele eoliene, nucleare și pe cărbune, care își pot vinde în prezent energia la prețuri record, determinate de costul gazului, și să folosească banii pentru a reduce facturile consumatorilor.

Și companiile de combustibili fosili ar trebui să plătească o „contribuție de solidaritate”, se arată într-un rezumat al întâlnirii.

A lua unele dintre aceste profituri în exces și a le întoarce în gospodării are sens”, a declarat ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, despre recomandările Comisiei.

Câte țări au susținut plafonarea prețului pentru gazul rusesc

Comisia Europeană urmează să anunțe propunerile marți, 13 septembrie, în timp ce miniștrii Energiei ar putea organiza încă o întâlnire de urgență la sfârșitul acestei luni pentru a negocia și a aproba planurile finale, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.

Președintele Vladimir Putin a amenințat Europa în această săptămână și a spus că Moscova va opri toate livrările de gaze către continent, dacă se va plafona prețul pentru gazul rusesc. Unele țări care încă primesc gaz din Rusia au spus că nu sunt dispuse să riscă să piardă aprovizionarea.

Dacă restricțiile de preț ar fi impuse exclusiv gazului rusesc, aceasta ar duce evident la o întrerupere imediată a aprovizionării cu gaze rusești”, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.

Ministrul italian al Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE s-au exprimat în favoarea unui plafon generalizat al prețurilor pentru toate importurile de gaze, în timp ce alte state, înclusiv Țările de Jos, și-au exprimat îndoielile cu privire la strategia de plafonare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...