Vladimir Putin amenință Europa, după planul de plafonare a prețului gazului: „Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire”

Andrei Dumitrescu 07.09.2022, 16:57
Vladimir Putin amenință Europa, după planul de plafonare a prețului gazului: „Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire”

Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri că va întrerupe livrările de energie dacă se vor impune plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că va fi „înghețat” precum coada lupului dintr-un celebru basm rusesc.

Tăierea livrărilor din Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și primul exportator mondial de gaze naturale, ar zgudui piețele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie.

Vorbind la un forum economic din orașul rusesc Vladivostok, situat în Pacific, Putin a declarat că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt „stupide” și ar duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.

„Vom condamna coada lupului să fie înghețată”

Grupul celor șapte democrații bogate (G7) a anunțat săptămâna trecută că intenționează să impună un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obține petroliere și asigurări din partea țărilor din afara G7.

Rusia va renunța la contractele sale de furnizare dacă Occidentul va continua cu planurile sale, a declarat Putin.

„Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, pur și simplu nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va fi în contradicție cu interesele noastre”, a declarat Putin.

„Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic”, a spus Putin.

Liderul suprem al Rusiei a adăugat câteva condimente sfidătoare din celebra poveste rusească justă „Sora-Fox și lupul”.

„Nu ne-ar mai rămâne decât un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată”, a spus Putin.

Europa importă în mod obișnuit aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său din Rusia.

De când a ordonat operațiunea militară din 24 februarie în Ucraina, Putin spune că Statele Unite și aliații săi au pornit un război economic împotriva Rusiei cu cele mai severe sancțiuni din istoria modernă, avertizând că se vor confrunta cu o criză energetică ca urmare a acestui fapt.

De la începutul conflictului, clienții Uniunii Europene s-au angajat să își reducă dependența de energia rusă, în timp ce Rusia a tăiat sau a oprit livrările pe trei dintre cele mai mari gazoducte spre vest, în timp ce livrările de petrol au fost redirecționate spre est.

„Dar ei nu ne dau nimic”

Gigantul rus Gazprom a anunțat vineri că gazoductul Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, va rămâne închis, deoarece o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor en-gros la gaze.

Putin a declarat că Germania și țările occidentale sunt ele însele de vină pentru faptul că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis singure să oprească alte rute de gaz către Europa.

„Nord Steam 1 este practic închis acum”, a declarat Putin în timp ce a cerut Germaniei să returneze o turbină separată pentru stația de compresie Portovaya a conductei, care ar permite Rusiei să reia pomparea de gaze.

„Există o scurgere de petrol acolo – este o situație posibil explozivă, un pericol de incendiu. Turbina nu poate funcționa. Dați-ne o turbină și vom porni mâine Nord Stream 1. Dar ei nu ne dau nimic”, a spus el.

Rusia spune că are nevoie de documente „corespunzătoare” înainte de a accepta livrarea turbinei în urma lucrărilor de întreținere. Germania spune că turbina este pregătită pentru a fi returnată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...