Oficial: România susține plafonarea prețului la gaze. Ce s-a discutat la Bruxelles

Ioana Bucur 09.09.2022, 18:42
Oficial: România susține plafonarea prețului la gaze. Ce s-a discutat la Bruxelles

Este oficial, România susține plafonarea prețului la gaze. Virgil Popescu a făcut mai multe precizări legate de temele discutate vineri la Bruxelles, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei. Comisia Europeană lucrează la elaborarea unui set de măsuri ce ar trebui să ajute la atenuarea prețurilor ridicate la energie. Ce a anunțat ministrul liberal.

„Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie”

După ce a participat, vineri, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, la Bruxelles, ministrul Virgil Popescu a anunțat că România susține plafonarea prețului la gaze. Acesta a dezvăluit că în contextul evoluțiilor recente de pe piața energiei electrice – efect al războiului din Ucraina și al producțiilor reduse din UE, este nevoie de adoptarea unui set de măsuri ce ar putea reduce costurile.

Popescu a adăugat că, în prezent, „Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie”.

„Evoluţiile din ultima perioadă de pe piaţa energiei electrice, în contextul continuării agresiunii Rusiei din Ucraina şi al unei producţii scăzute la nivelul UE, necesită adoptarea rapidă a unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieţei şi scăderea preţului plătit de consumatori.

Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Reuniunea Miniştrilor Energiei a avut scopul de a analiza şi agrea o direcţie comună de acţiune cu privire demersurile viitoare”, a anunţat ministrul.

Măsurile vizate de Comisia Europeană, pe termen scurt, ar fi:

  • reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare şi obligatorii pentru orele de vârf de consum;
  • captarea veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit;
  • contribuţie de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili;
  • creşterea lichidităţii pe pieţele de energie;
  • reducerea preţurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea preţului gazelor naturale importate din Rusia.

Oficial: România susține plafonarea prețului la gaze. Ce s-a discutat la Bruxelles

România susține plafonarea prețului la gaze

Ministrul liberal a declarat că România a susținut și în cadrul unor reuniuni anterioare „necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a preţului la energie electrică de cele la gazul natural, care stabileşte în prezent preţul de închidere al pieţei”, punctând că „este necesară o propunere din partea Comisiei Europene în acest sens cât mai curând”.

„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene.

În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, se arată în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...