Miniștrii Energiei din UE nu s-au înțeles cu privire la valoarea plafonului prețului la gaze. Virgil Popescu: „Vom negocia şi în zilele următoare”

Elena Avramescu 14.12.2022, 10:42
Miniștrii Energiei din UE nu s-au înțeles cu privire la valoarea plafonului prețului la gaze. Virgil Popescu: „Vom negocia şi în zilele următoare”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că miniştrii Energiei din UE nu au putut să ajungă la un acord final cu privire la valoarea plafonului şi la alte elemente din mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, la nivelul UE, după nu mai puțin de două zile de negocieri și discuții ample.

Nu s-a ajuns la niciun acord cu privire la plafonarea prețului la gaze

Cu toate acestea, s-a decis ca discuţiile cu privire la plafonarea prețului la gaze să continue și în perioada următoare.

„Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului miniştrilor Energiei, la Bruxelles. După două zile de discuţii şi negocieri lucrările s-au finalizat aseară târziu, dar nu am ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului şi la alte elemente din mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, la nivelul Uniunii Europene.

România, alături de Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania şi Slovenia susţin un plafon rezonabil pe preţ care să nu dea un semnal în piaţă de creştere a preţului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile. Vom negocia şi în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens”, a scris ministrul Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, executivul comunitar a propus plafonarea, timp de un an de zile, a preţurilor la gaze pentru momentul în care preţurile la hub-ul de gaze TTF vor depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv, dar și atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate vreme de 10 zile de tranzacţionare.

Una dintre cele mai sarace tari din lume, gata sa aprovizioneze piata mondiala de petrol si gaze. Ce pret cere
Plafonarea pretului la gaze, pusa sub semnul intrebarii

Se pare că Belgia, Polonia şi Italia susţin că o plafonare este necesară pentru ca economiile să nu fie afectate masiv de preţul ridicat al energiei. De cealaltă parte a mesei se află un grup mic de state membre UE, care include Germania, Ţările de Jos şi Austria, ce susţin că plafonarea de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele sau chiar ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

Ulterior s-a aflat că 12 din cele 27 state membre UE au distribuit un document în care acestea solicită ca plafonarea preţului să fie mai scăzută decât cel mai recent compromis negociat de ţările blocului comunitar.

„Textul nu a ajuns suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător”, găsim notat în documentul susţinut de România, Belgia, Italia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi Slovacia.

Ultima propunere se referă la o plafonare numai în cazul în care preţurile depăşesc 220 de euro/Megawatt oră timp de cinci zile, la cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare de la hub-ul TTF de la Amsterdam, dar şi atunci când preţurile depășesc cu 35 de euro preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...