Ministerul Sănătății, precizare despre cazul suspect de variola maimuţei în România: „Nu există suspiciune de îmbolnăvire”

Mihnea Tălău 22.05.2022, 14:01
Ministerul Sănătății, precizare despre cazul suspect de variola maimuţei în România: „Nu există suspiciune de îmbolnăvire”

Pentru a înlătura orice suspiciune, Ministerul Sănătății a anunțat, duminică, că pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire.

 Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni

Pe o pagina de socializare, Ministerul Sănătății a explicat modul prin care se transmite variola maimuței precum și cazul de la Rădăuți, care potrivit medicilor, în realitate este doar o varicelă.

„Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.

Pentru mai multe, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS”, a scris Ministerul Sănătății pe pagina sa de Facebook.

what is monkeypox: during covid 4th wave rare monkeypox case found in us, know what is monkeypox virus and symptoms - कोरोना की चौथी लहर के बीच जानलेवा Monkeypox virus का कहर,

Simptome și tratament

Variola maimuței se răspândește prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat, prin contact direct cu leziuni cutanate sau fluide corporale, sau prin contact indirect prin intermediul hainelor sau al lenjeriei de pat contaminate.

Variola maimuței de distinge foarte greu de erupțiile comune, cum ar fi varicela. Simptomele sunt asemănătoare gripei. Febră și dureri de spate, și o erupție cutanată care dispare de la sine în decurs de două până la patru săptămâni. Aceasta începe pe față și apoi se răspândește pe alte părți ale corpului. Erupția prezintă furuncule care se umplu cu puroi și, în cele din urmă, formează o crustă și cad.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Tratamentul este în mare parte de susținere, asemănător cu cel pentru tuse sau răceală. Majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament în câteva săptămâni.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...