După campania de informare a populației, Ministerul Sănătății renunță la distribuția pastilelor de iodură

Ana Anitoiu 16.05.2022, 17:02
După campania de informare a populației, Ministerul Sănătății renunță la distribuția pastilelor de iodură

Ministerul Sănătății renunță la distribuția pastilelor de iodură de potasiu, după campania de informare a populației cu privire la acestea. Secretarul de stat Tiberius Marius Brădățan a explicat ce se va întâmpla cu cele 30 de milioane de comprimate ce au fost produse de curând de Antibiotice Iași.

Motivul pentru care Ministerul Sănătății a renunțat la distribuirea iodurii de potasiu

Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a încercat să-i convingă pe medicii de familie din țară să distribuie iodura de potasiu la cabinetele lor. Însă, doctorii au refuzat, explicând că dacă ar face acest lucru, ar bloca serviciile de care pacienții lor au nevoie în mod curent.

Ministerul Sănătății a informat că iodura de potasiu de 65 de miligrame trebuie să se administreze doar la indicațiile autorităților, în cazul în care ar avea loc un accident nuclear. Dacă ar avea loc un asemenea eveniment, românii ar fi anunțați prin intermediul radio, TV, mass media, precum și prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

Ministerul Sanatatii renunta la distributia pastilelor de iodura
Pastile de iodura de potasiu. Foto: Facebook/ Antibiotice Iasi

Ce se va întâmpla cu pastilele de iod

Secretarul de stat Tiberius Marius Brădățan a spus, la Europa FM, că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate doar dacă ar avea loc un accident nuclear. Până atunci, vor rămâne la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP).

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a explicat secretarul de stat. Întrebat dacă DSP-urile vor putea împărți pastilele populației în cel mult șase ore, oficialul a răspuns: „Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”.

În cât timp ar trebui să fie administrate pastilele de iod

Potrivit campaniei de informare ce a fost făcută de Ministerul Sănătății, în cazul în care ar avea loc un accident nuclear, în contextul războiului din Ucraina, românii ar trebui să ia pastilele de iod într-un interval de patru până la șase ore după expunere.

„În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”, a transmis Ministerul Sănătății.

În ghidul de informare despre iodura de potasiu, Ministerul Sănătății a atras atenția că populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani, deoarece beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...