Încă o veste rea pentru Turcia. Sunt așteptate mii de replici după cutremurele devastatoare de astăzi

Elena Avramescu 06.02.2023, 16:29
Încă o veste rea pentru Turcia. Sunt așteptate mii de replici după cutremurele devastatoare de astăzi

Un cunoscut seismolog vine cu un avertisment dur, după seismele înregistrate astăzi în Turcia, spunând că ar putea să existe mii de replici, unele aproape la fel de mari. Aceasta a mai precizat că replicile pot să apară pe termen scurt, dar şi în următoarele săptămâni sau chiar luni.

Risc de replici multiple după cutremurul din Turcia

Chiar dacă seismul cu magnitudinea 7,8 de astăzi a durat 100 de secunde, sunt șanse destul de mari să urmeze mii de replici.

Seismologul Stephen Hicks, de la University College London, a făcut declaraţiile pentru Sky News cu puțin timp înainte de producerea celui de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5.

Cu toate acestea, cele mai puternice replici sunt primele, însă acest lucru nu exclude de tot posibilitatea ca un alt cutremur de o magnitudine similară să se producă în zonă. Acesta a notat că există „o posibilitate foarte mică să mai apară un alt cutremur mai mare decât cel principal”.

„Nu putem exclude complet acest lucru. Vor mai fi zeci şi mii de replici care vor avea loc în următoarele săptămâni sau luni, dar acestea vor scădea treptat în timp”, a adăugat Hicks.

Turcia, lovită în valuri. După cutremurele devastatoare, economia se prăbușește. Lira a ajuns astăzi la un minim istoric
Cutremur in Turcia

Stephen Hicks a ținut să mai precizeze că nu există nicio modalitate de a prezice cu exactitate când va avea loc un cutremur, iar seismul din Turcia a fost unul dintre cele mai rele existente, având o durată de aproximativ 100 de secunde şi acoperind în jur de 400 de kilometri.

„Este un cutremur foarte puţin adânc, sub o zonă foarte populată şi într-o regiune în care clădirile pur şi simplu nu pot suporta acest nivel de zguduire. Când vorbim despre cutremure atât de mari, epicentrul nu este un singur punct. De fapt, s-a rupt de-a lungul unei falii de aproximativ 400 de kilometri”, a explicat specialistul.

Mai mult de 1300 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care s-a produs în Turcia luni dimineaţă, în timp ce alte mii de persoane sunt rănite în ambele ţări.

Siria solicită asistență Israelului după cutremurul devastator

„A avut loc un cutremur foarte puternic în Turcia, care a fost resimțit și în alte zone, în cursul zilei trecute. În conformitate cu solicitarea guvernului Turciei, am ordonat trimiterea de echipe de căutare și salvare, precum și de echipe medicale. Este ceea ce facem în întreaga lume și ceea ce facem în zonele apropiate de noi.

Întrucât s-a primit și o solicitare în acest sens, pentru numeroșii răniți în urma cutremurului din Siria, am dispus să se facă și acest lucru”, a declarat luni premierul Netanyahu care transmis condoleanțe Siriei, ca și președintele Isaac Herzog.

În momentul în care a fost întrebat cine a făcut cererea privind Siria citată de Netanyahu, un oficial israelian a declarat că a fost vorba despre sirieni. În plus, un al doilea oficial israelian a declarat că solicitarea a fost transmisă guvernului Netanyahu de către o sursă diplomatică.

Au trecut 75 de ani de când Siria și Israelul se află în stare de război de aproape 75 de ani de la declararea independenței statului Israel, întreruptă de perioade de încetare a focului. Israelul lansează periodic atacuri aeriene împotriva instalațiilor militare ale Siriei și ale aliaților săi iranieni de pe teritoriul acestei țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...