Mijloacele de transport în comun din București care vor fi retrase după Paște. Își iau adio după aproape 40 de ani

Stan Filon 21.04.2022, 22:21
Mijloacele de transport în comun din București care vor fi retrase după Paște. Își iau adio după aproape 40 de ani

Au transportat milioane și milioane de călători, în mai bine de 45 de ani de existență, însă a venit timpul să își ia adio de la oameni și de la străzile din București. Vorbim despre tramvaiele Tatra T4R, achiziționate din Cehoslovacia în perioada 1973 – 1975, care vor fi retrase din circulație, după Paște. Și-au făcut treaba cu dăruire, iar angajații STB spun că au fost niște modele foarte trainice.

Acestea sunt mijloacele de transport în comun din București care vor fi retrase după Paște

Chiar dacă ar fi trebuit să fie de mult într-un muzeu, tramvaiele Tatra T4R încă mai circulă prin București. Au peste 45 de ani vechime, însă și-au servit călătorii cu dăruire atâta amar de vreme. Conducerea STB a decis recent însă ca acestea să înceapă să fie retrase din circulație, treptat, imediat după Paște.

În prezent, doar 22 de tramvaie Tatra mai operează în Capitală, din cele 131, câte fuseseră achiziționate inițial, între anii 1973-1975. Acestea au fost tramvaie de nădejde, extrem de fiabile, după cum recunosc angajații STB, însă timpul nu le-a ocolit nici pe ele. Rând pe rând, acestea au fost început să fie retrase, deoarece nu se mai găsesc piese de schimb pentru ele de ani de zile.

Acestea sunt mijloacele de transport in comun din Bucuresti care vor fi retrase dupa Paste
Acestea sunt mijloacele de transport in comun din Bucuresti care vor fi retrase dupa Paste

Vin tramvaiele noi în Capitală

A venit timpul ca acestea să fie retrase din circulație și să facă loc unor modele noi. Primăria Capitalei a încheiat, pe 11 mai 2021, un contract cu Astra Arad pentru achiziția a 100 de tramvaie Imperio, în lungime de 36 metri. Valoarea contractului este de 840,8 milioane lei fără TVA, iar banii provin din fonduri europene nerambursabile și bugetul municipalității.

Tramvaiele Astra au o capacitate totală de 322 de locuri, dintre care 56 pe scaune, precum și un loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii. Noile tramvaie Imperio sunt dotate cu cinci uşi duble, cu sistem antistrivire, ceea ce asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...