Mii de bărbați au primit ordine de chemare la unitățile militare din România. Motivul pentru care au fost aduși “la arme”

Mihnea Tălău 27.04.2023, 13:37
Mii de bărbați au primit ordine de chemare la unitățile militare din România. Motivul pentru care au fost aduși “la arme”

Peste trei mii de militari în rezervă au primit ordin de chemare la unitățile militare din vestul țării. Rezerviștii au exersat trageri cu arma pentru că trebuie să fie pregătiți în caz de mobilizare națională.

Rezerviștii au primit ordine de chemare la unitățile militare din România

Multora dintre rezerviști le-a fost greu să țină din nou o pușcă în mână, dar cu toate acestea acțiunea a fost încheiată cu succes. Evident că condiția fizică nu a mai fost ca la 20 de ani, rezerviștii s-au obișnuit mai greu cu echipamentul, iar la 30 de ani distanță de perioada petrecută în armată, unii dintre ei au fost mai stângaci.

Astfel de antrenamente reprezintă o rutină și au loc periodic, în mai multe zone din țară.

În cadrul acțiunii, rezerviștii au fost puși la curent și cu noile armele aflate acum în dotarea Armatei Române, pentru ca, în caz de mobilizare, ei ar trebui să știe să le folosească.

Conform reprezentanților Ministerului Apărării, 90% dintre cei chemați au venit la ordin. Cei care nu se prezintă riscă o amendă de 1.000 de lei, iar cei care nu sunt apți medical să participe trebuie să anunțe. Astfel de acțiuni, spune MApN, sunt obișnuite.

Armata Română vrea mai mulți rezerviști voluntari. Comunicatul de la Ministerul Apărării este clar

Exerciții și antrenamente de mobilizare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis, astăzi, un ordin de chemare a rezerviștilor la exerciții și antrenamente de mobilizare, din județul Timiș și din județul Caraș-Severin.

„Conform legislației în vigoare din 2006-446 rezerva de mobilizare a Armatei României cuprinde rezerva operațională și rezerva generală. În cadrul rezervei operaționale sunt rezerviștii cu pregătire militară care sunt cuprinși în statele de organizare ale unităților și în planurile de mobilizare ale unităților.

Deci nu oricine poate să facă obiectul unei astfel de convocări. Dintre aceștia, care sunt prinși în rezerva operațională, nu toți fac obiectul verificării anuale, ci doar aceia care sunt care au o anumită mutare pe funcție, o anumită migrație pe funcții ca urmare a dinamicii naturale a rezervei Armatei României”, precizează MApN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...