MApN, o nouă campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Cine se poate înscrie

Mihnea Tălău 22.05.2022, 18:05
MApN, o nouă campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Cine se poate înscrie

Ministerul Apărării Naționale (MApN) se află în plină campanie de recrutare și selecție a celor ce doresc să fie încadrați ca rezerviști voluntari, și anume ca ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați. Cei interesați se pot adresa deja centrelor militare pentru depunerea dosarelor, înscrierile încheindu-se în data de 10 iunie.

MApN în plină campanie de recrutare

Potrivit MApN, în această etapă vor fi disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal – ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

Cei interesați să devină rezerviști voluntari pot primi, de la centrul militar zonal, judeţean sau de sector de care aparțin cu domiciliul, informații legate de avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, de unitatea sanitară militară unde urmează să fie examinați medical sau de unitatea militară ori centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială. Lista centrelor militare este aici.

Tot în comunicatul ministerului se specifică că de asemenea – candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/ serviciile și specialitățile militare.

Proiect de lege privind persoanele care doresc să efectueze, voluntar, stagiul militar. Ce spune Vasile Dîncu
 

Condiții bune pentru rezerviştii voluntari

Din 2021 au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

  • creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;
  • creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;
  • eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;
  • eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;
  • crearea posibilității repartizării în funcții, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.
Urmăriți Impact.ro și pe