Mihai Chirica, despre situația locurilor de Terapie Intensivă de la Spitalul de Recuperare

Elena Avramescu 28.10.2021, 09:56
Mihai Chirica, despre situația locurilor de Terapie Intensivă de la Spitalul de Recuperare

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a vorbit despre situaţia paturilor de Terapie Intensivă, menționând faptul că vor fi alocate sumele de bani necesare pentru contruirea a 40 de paturi de ATI.

Mihai Chirica, despre situația locurilor de Terapie Intensivă

Acesta a vorbit despre faptul că paturile vor fi ca un răspuns la o situaţie în care Spitalul de la Lețcani nu va funcţiona și a mai declarat că stația de oxigen de la Spitalul de Recuperare s-a oprit într-o noapte. Mihai Chirica a mai detaliat și despre alocarea sumelor de bani necesare pentru construirea a 40 de paturi de Terapie Intensivă, ce vor fi operationate în contextul în care Spitalul de la Leţcani ar intra în incapacitate de funcţionare.

Spitalul de Recuperare a prezentat un proiect, proiect supus şi votului Consiliului Local, despre construirea unei reţele pentru 40 de paturi inclusiv partea de alimentare a paturilor, cu o valoare de peste 5 milioane de lei. Suma o vom pune la dispoziţia Spitalului de Recuperare, pentru a putea răspunde în situaţia în care Spitalul de la Lețcani va intra în incapacitate de funcţionare cu Spitalul de Recuperare.

Este adevărat şi trebuie să menţionez acest lucru, nu putem să substituim în totalitate activitatea Spitalului de la Lețcani sau a altor secţii de ATI din municipiu pentru că avem nevoie de personal specializat pe care Spitalul de Recuperare nu îl are pentru că nu are acest profil, sigur medicație adaptată la tipul de boală.

Nu poate fi o funcţionare temporară pentru că toate celelalte echipamente existente în salon nu sunt 100% adaptate unei secţii ATI, neavând condiţiile de funcţionare cu exces de oxigen în aerul respirat, a spus Mihai Chirica, potrivit BZI.

Mihai Chirica, despre situatia locurilor de Terapie Intensiva
Spitalul Clinic de Recuperare Iasi

În plus, Mihai Chirica a mai spus că staţia de oxigen existentă la Spitalul de Recuperare nu a fost structurată pentru un asemenea necesar de oxigen, iar într-o noapte, staţia s-a oprit brusc iar medicii au fost nevoiți să alimenteze cu butelii de oxigen pacienţii.

Nu, nu face față pentru că staţia de oxigen de la Spitalul de Recuperare a fost construită pentru a răspunde necesarului de oxigen de pe paturile ATI de pe blocul operator din cadrul spitalului. Aportul de oxigen este normal. Condiţiile bolii COVID-19 presupune un flux foarte mare de oxigen pentru pacienţi. Cu greu reuşim să ţinem cele 7 paturi de ATI pentru bolnavii de COVID-19 pe care îi avem.

Mai mult decât atât, am avut şi incidente: Într-o noaptea s-a oprit staţia, am reuşit să asigurăm nevoia de oxigen utilizând buteliile de oxigen. Este suprasolicitată, supraîncărcata, stăm într-o alertă permanentă. Practic vor avea nevoie de o suplimentare de operare a capacităţii staţiei de oxigen existente, a mai spus Mihai Chirica.