REPORTAJ

Micul şi vaccinul: ”Asta nu e campanie de vaccinare, e bișniță”. Ce spun bucureştenii despre super oferta primarului Radu Mihaiu

Andrei Cezar 08.06.2021, 22:27

Mici cu muștar și o apă minerală, la un vaccin făcut. Este metoda inedită prin care Primăria Sectorului 2 își propune să imunizeze cât mai multe persoane, începând de vineri. Locația? Una extrem de vizitată de bucureșteni: Piața Obor. Primarul Radu Mihaiu a făcut anunțul pe pagina sa de socializare și a ținut să precizeze că primăria nu va achita din banii propriii nota de plată. Am mers la terasa care va oferi porțiile de mici gratis și am discutat cu oamenii care obișnuiesc să ia masa aici. Iată ce părere au despre metoda aleasă de primar.

Super ofertă: la un vaccin făcut, primești o porție de mici gratis

Dacă ai în plan să te vaccinezi și ești pofticios din fire, nu trebuie să ratezi această șansă. Primăria Sectorului 2, în colaborare cu terasele din Piața Obor, îți pot satisface ambele dorințe: la un vaccin făcut, vei primi o porție de mici cu muștar și o sticlă cu apă gratis. Vineri se va deschide noul centru de vaccinare. Primarul Radu Mihaiu spune că a ales această metodă pentru a oferi ”acces ușor la imunizare tuturor categoriilor sociale”, având în vedere fluxul mare de oameni care vizitează locația.

”Așa cum s-au legat lucrurile, celebrul nostru târg plin de istorie, Oborul, va fi o nouă atracție: vaccin cu mici cu muștar. E pe bune, nu-i o glumă. De ceva timp, cei 2 viceprimari au pornit demersurile pentru a deschide un centru de vaccinare în această locație, ce este probabil „cea mai vizitată” de bucureșteni. Scopul dorit: să oferim acces ușor la imunizare tuturor categoriilor sociale. Spre surpriza tuturor, antreprenorii deținători ai rețetei celebrilor „mici de la Obor” vor să susțină campania de vaccinare: pentru fiecare vaccinat, o porție gratis de mici cu de toate și o apă răcoritoare.”, scrie Radu Mihaiu pe pagina sa de facebook.

Centrul va funcționa de dimineața până seara, iar oamenii se vor putea imuniza cu serurile Pfizer și Johnson&Johnson.

”Vineri, deschidem „Caravana de la Obor” – un nou centru de vaccinare mobil, unde oamenii se pot vaccina rapid și fără programare. Avem Pfizer și Johnson & Johnson, serul într-o singură doză. Programul centrului: Vineri și Sâmbătă (11 si 12 iunie): 8-20. Duminică: 8-18. Hai să avem sănătate…și poftă bună. PS: ca să fie clar pentru toată lumea, primăria nu plătește absolut niciun ban pe acești mici, ei fiind contribuția integrală și voluntară a Terasei Obor. Mulțumim.”, a mai spus primarul.
Campania de vaccinare: la un ser administrat primești o portie de mici gratis
Campania de vaccinare: la un ser administrat primești o portie de mici gratis

Prezinți dovada vaccinării la terasă și primești porția de mici

Terasa de la Piața Obor este una dintre cele mai apreciate din București pentru micii pe care îi servește. În mijlocul zilei, în difuzoare răsună melodiile regretatului Gică Petrescu. Grătaragii lucrează la foc continuu, iar coada de pofticioși care își așteaptă porția de mâncare este formată din cel puțin 20 de persoane. Localul în sine este un adevărat furnicar. Oamenii se află într-o continuă mișcare către și dinspre mese. Atmosfera este mai degrabă una de bâlci, presărată cu nuanțe interbelice grație cântecelor care răsună în difuzoare. Însă cui îi mai pasă de ambient, atunci când trei dintre cele cinci simțuri de bază ale omului (vizual, olfactiv, gustativ) sunt satisfăcute pe deplin.

Mesele sunt ocupate mai tot timpul, însă se eliberează repede. Întâlnești aici oameni din toate categoriile sociale, de la ”prieteni buni” cu paharul, până la persoane îmbrăcate la patru ace. Acest curcubeu social face ca localul să aibă un magnetism aparte. Câteva carpete cu Răpirea din serai așezate deasupra meselor și o minibibliotecă aflată la intrare întregesc tabloul pestriț al terasei care îi va omeni pe vaccinați, începând de vineri.

”Asta nu e campanie de vaccinare, e bișniță”

Printre cei care își aștepată rândul am întâlnit doi cetățeni care, din spusele lor, frecventează aproape zilnic terasa. Deși abia se cunoscuseră, s-au încins la o discuție politică. Unul dintre ei, Nea` Mihai, un senior de 72 de ani îmi spune că ”nu vrea să audă” de vaccin și nici de oferta primăriei: ”Eu am fost sănătos toată viața. M-a ferit Dumnezeu de boli. Nici nu mai știu de când nu am mai răcit. Pentru ce să ma injectez cu ceva despre care se spune că este în teste? Pai cum să îmi fac eu rău singur?” De partea cealaltă, Mircea, tovarășul său de discuție, imi mărturisește că el și-a făcut vaccinul cu serul Pfizer, însă nu este impresionat de porțiile oferite gratis: ”Spuneam de PSD că oferă ulei și mici gratis, dar și ăștia fac la fel. Omul care vrea să se vaccineze se vaccinează din conștiință, ca să nu se îmbolnăvească, nu că primește ceva gratis.”

De aceeași părere este și un alt domn, care își servește liniștit mâncarea la o masă: ”Eu m-am vaccinat ca să pot pleca în concediu și să îmi strâng părinții în brațe și nu regret. Dar nu poți să vii să îmi zici că îmi oferi mici dacă mă vaccinez. Asta nu e campanie de vaccinare, e bișniță.”

În alt colț al restaurantului, o tânără își așteaptă prietenii să vină cu porțiile de mâncare. Subiectul vaccinare nu prezintă interes pentru ea și îmi afirmă pe un ton categoric: ”Pot să spună că dau și 1.000 de euro pentru vaccinare, eu tot nu mă vaccinez. Nu mă interesează acest subiect.”

O altă doamnă îmi spune că nu crede că micii oferiți vaccinaților vor fi la fel de buni ca cei pe care îi servește acum pentru că patronii terasei ar putea umbla la rețetă: ”Mânănc aici de foarte mulți ani. Cred că sunt cei mai buni mici pe care i-am mâncat, dar nu cred că vor fi la fel de buni. Eu zic că vor schimba compoziția și nu vor mai fi la fel.”

Carpeta cu ”Rapirea din serai”, pe terasa
Carpeta cu ”Rapirea din serai”, pe terasa

Câte persoane s-au imunizat până acum, în România

În România, campania de vaccinare bate pasul pe loc. Tot mai puițini oameni aleg să se imunizeze. Potrivit ultimelor date furnizate luni seara de Comitetul de coordonare a vaccinării, la noi în țară s-au vaccinat 49.405 persoane în ultimele 24 de ore, dintre care 17.205 cu prima doză. 37.294 persoane au fost vaccinate cu Pfizer, 3.020 cu Moderna, 2.011 cu AstraZeneca şi 7.080 cu Johnson&Johnson.

Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie. De atunci, au fost imunizate nu mai puțin de 4.457.688 de persoane. Dintre acestea, 459.936 cu prima doză, iar 3.997.752 cu ambele doze. În ceea ce privește reacțiile adverse, în total au avut loc 16.264 de efecte nedorite în urma administrării serurilor anti- COVID: 1.752 de tip local şi 14.512 de tip general. Conform CNCAV, 149 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Urmăriți Impact.ro și pe