Problema gunoaielor din sectorul 2: cum vrea primarul Radu Mihaiu să o rezolve. Ce spune de ideea filmării celor care aruncă deșeuri

Andrei Cezar, Camelia Moldoveanu 24.05.2021, 16:51

Problema gunoaielor din Sectorul 2 tinde să capete proporții uriașe. Deșeuri lăsate la voia întâmplării pot fi văzute zilnic pe trotuare sau în parcuri. Primarul sectorului face apel la ”responsabilitate” din partea cetățenilor și spune că nu se poate ”mătura din oră în oră” sau să existe ”un angajat la fiecare om”. Pe lângă cetățenii iresponsabili, Radu Mihaiu a identificat o altă problemă principală privind gunoaiele: programul firmelor de curățenie, neadaptat la momentele de trafic intens al populației. Iată ce a declarat edilul despre metoda aplicată de primarul din Soveja, de a acorda un ”premiu” de 150 de lei persoanelor care surprind în filmulețe sau poze cetățeni care aruncă gunoaie în locuri nepermise.

Cum vrea primarul Sectorului 2 să rezolve problema gunoaielor: ”Aveam o situație pe care am înțeles-o destul de târziu”

În Sectorul 2 al Capitalei, cetățenii se confruntă zilnic cu problema gunoaielor lăsate la voia întâmplării. Pe aleile dintre blocuri, în parcuri, sau chiar pe marile bulevarde, deșeuri poți vedea la tot pasul. Edilul Radu Mihaiu a semnalat în repetate rânduri această problemă. Într-o postare pe pagina sa de socializare, primarul îi roagă pe cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să păstreze curățenia.

”Cât timp nu ne deranjăm să mergem patru metri până la un coș, cât timp ne scoatem gunoiul din casă la cel mai apropiat coș stradal sau cât timp aruncăm pe lângă când e plin, vom trăi în MIZERIE. Nu știu voi, dar eu nu vreau și nici nu accept asta. Continuăm să îi sancționăm pe toți cei care batjocoresc astfel Sectorul 2. Dăm amenzi chiar și pentru un chiștoc aruncat pe jos. Dăm amenzi până vom înțelege că pentru spațiul public suntem toți responsabili. Nu putem avea câte un angajat pentru fiecare om. Nu putem mătura din oră-n oră. E nevoie și de un minim de efort din partea fiecăruia pentru a păstra curățenia.”, a scris luni primarul pe pagina sa de facebook.

Contractele cu firmele de curățenie vor fi schimbate

Potrivit edilului, pe lângă iresponsabilitatea unora dintre cetățeni, de vină ar fi și contractele de curățare a spațiilor publice dintre ADP și firmele specializate, în care era prevăzută prestarea de servicii doar în zilele de luni până vineri.
”Contractul de curățare a spațiilor publice era pentru perioada luni-vineri, iar firmele, printr-un acord, făceau și sâmbătă curățenie, ziua de duminică nefiind prinsă în contract. Am vorbit acum la ADP să rămână aceeași perioadă de curățare, dar să intensificăm în weekend curățarea parcurilor. Cred că una dintre problemele mari este că traficul mare de persoane era exact în perioada în care firmele de curățenie nu lucrau.”, a declarat Radu Mihaiu pentru Impact.ro.
Programul de ridicare a gunoaielor de pe domeniul public se va modifica, astfel încât acțiunile se să intensifice în timpul weekend-urilor, promite edilul.
Cum vrea primarul Radu Mihaiu sa rezolve problema gunoaielor din Sectorul 2
Cum vrea primarul Radu Mihaiu sa rezolve problema gunoaielor din Sectorul 2

Primăria din Soveja, ”premiu” de 150 de lei pentru filmarea celor care aruncă gunoiul pe domeniul public

Edilul din comuna vrânceană Soveja a venit cu o metodă inedită de a-i prinde și sancționa pe cei care lasă deșeurile pe spațiul public. Îi îndeamnă pe cetățeni să dea dovadă de spirit civic și să îi surpindă în imagini pe cei care aruncă deșeuri în locuri nepermise. Fiecare filmare sau fotografie va fi recompensată cu 150 de lei.

„Acțiunile de igienizare, ajutorul dat, dar și apelurile la curățenie nu au fost luate în serios de toți locuitorii. Astfel că măsuri mai puțin ortodoxe se impun pentru aducerea la același numitor a celor care aruncă în continuare gunoaie pe albiile râurilor, în poieni sau în spatele grădinilor. Începând de astăzi, 20 mai, Primăria oferă un premiu de 150 de lei pentru fiecare video sau fotografie din care să reiasă imaginea clară sau numărul de înmatriculare al oamenilor sau mașinilor care aruncă deșeurile pe spațiile publice”, au anunțat reprezentanții Primăriei Soveja, potrivit Mediafax.

Radu Mihaiu: ”O măsură populistă”

Ideea, însă, nu îi surâde primarului de la Sectorul 2. Radu Mihaiu consideră că această măsură este una ”populistă” ce ar putea avea consecințe nedorite pentru primărie, pentru că ar încălca regulamentul GDPR.

”Nu am în vedere instituirea unei astfel de măsuri. Astfel de filmulețe care sunt făcute prin mijloace neomologate nu pot constitui în niciun fel probă în instanță. Orice fel de potențială amendă va fi, în mod evident, anulată de instanță. Sunt 100% convins că o astfel de măsură încalcă regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal.”, a mai declarat primarul.

Singurele obiective care pot fi folosite la depistarea unor nereguli pe domeniul public sunt cele ale camerelor de supraveghere omologate. În aceast context, Radu Mihaiu spune că imaginile surprinse vor fi folosite pentru identificarea și amendarea persoanelor care nu păstrează curățenia.

Urmăriți Impact.ro și pe