EXCLUSIV

„Mica Unire” a autostrăzilor din România. Ce proiecte urmează să fie inaugurate. Cătălin Urtoi: „Începând cu primavara anului viitor ar trebui să vedem rezultatele finale”

Gabriela del Pupo 23.01.2023, 13:16
„Mica Unire” a autostrăzilor din România. Ce proiecte urmează să fie inaugurate. Cătălin Urtoi: „Începând cu primavara anului viitor ar trebui să vedem rezultatele finale”

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 24 ianuarie problemele de infrastructură rutieră cu care se confruntă regiunea Moldovei revin în atenția publică. Dacă în alți ani Mica Unire era ocazia perfectă pentru o vizită la Iași și multe promisiuni, anul acesta se pare că vom vedea și primele rezultate. De altfel, Ministerul Transporturilor nu a mai organizat, ca în anii trecuți, o serie de discuții cu membrii ai societății civile, dar o serie de finanțări importante ar permite ca proiecte importante să intre pe calea cea dreaptă.

„La tot ce înseamnă PNRR au un termen foarte clar, până în 2026 ele trebuie să fie finalizate”

Impact.ro a stat de vorbă cu consilierul ministrului Transporturilor, Cătălin Urtoi, care spune că anul acesta proiectele de autostrăzi A7 și A8 vor trece de faza de studii și licitații și anul viitor am putea avea chiar și primele inaugurări. Fiind an electoral, chiar și politicienii vor ca tronsoanele unde lucrările au fost demarate să fie finalizate, iar în acest sens se dorește ca la rotativa guvernamentală, Ministerul Transporturilor să rămână la PSD, susțin surse din partid.

„Am înțeles că se anunță primul ministru, de la Ministerul Transporturilor nu știu să vă spun. Avem 9 loturi din A7 în execuție, cu contractele semnate, mai sunt 4 loturi, tronsoanele de la Ploiești până la Pașcani, care sunt finanțate prin PNRR, care sunt în faza de contestație la licitații, sper că vor fi depășite în luna februarie. Avem pe 28 februarie ultima zi de depunere a ofertelor pe capetele de pe A8, Târgul Mureș – Miercurea Mirajului, cu joncțiunea la A3 și Vânători Neamț până la Moțca.

Anul acesta sigur vom avea și aici demarată execuția. La tot ce înseamnă PNRR nu mai au cum să mai fie oprite pentru că au un termen foarte clar, până în 2026 ele trebuie să fie finalizate. Primul lot finalizat de pe A7, conform contractului, ar fi lotul 2 de pe Ploiești-Buzău care ar trebui să fie finalizat anul viitor undeva prin luna aprilie, mai. începând cu primăvara anului viitor ar trebui să vedem rezultatele finale.”, spune consilierul.

„Mai avem pe zona montană din A8, suntem pe faza finală a emiterii Acordului de Mediu”

Pe A7 au început deja lucrările, câștigătorul licitației, profitând de vremea bună, a dat drumul la lucrările pregătitoare pentru 3 loturi de pe secțiunea Focșani – Bacău. Astăzi are loc o întâlnire extrem de importantă cu reprezentanții care urmează să dea girul și pentru secțiunea intens dezbătută și care pune probleme din A8. Secțiunea montană Miercurea Nirajului – Leghin mai are nevoie doar ca cei de la Garda Forestieră Brașov să aplice procedura de lucru pentru finalizarea tabelelor cu pădurile ce urmează a fi expropiate din județele Mureș și Harghita.

„Mai avem pe zona montană din A8, suntem pe faza finală a emiterii Acordului de Mediu, după care se va emite studiul de fezabilitate și urmează să vedem un caiet de sarcini, indicatori tehnico-economici și deschisă și licitația de proiectare și execuție.

Despre A8 se vorbește din 2007. Important este că au fost demarate și să le vedem finalizate, să privim partea plină a paharului. Este și presiunea care s-a pus pe politicieni, este și conjuctura, poate fi și o influență a războiului, deși PNRR a venit odată cu pandemia, e o altă influență. Cert este că proiectele sunt pe un drum bun. Avem și finanțări, PNRR, Programul Național de Transport, unde și acolo sunt 9 miliarde de euro, în momentul de față, chef de muncă să avem.”, mai spune Cătălin Urtoi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...