Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ploi şi de vijelii. Zonele afectate

Cristian Cojocaru 31.07.2021, 13:13
Meteorologii au anunţat cod portocaliu de ploi şi de vijelii. Zonele afectate

Se pare că vijeliile vor mai fi prezente pe teritoriul țării, astfel că meteorologii au anunțat cod portocaliu în acest sens. Codul portocaliu vizează zece județe din țară.

Meteorologii anunță cod portocaliu de vijelii

Astăzi, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru ploi și vijelii care este valabil pentru zece județe ale țării. Dintre aceste județe fac parte Mehedinți, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea. ANM a anunțat că în aceste zone, instabilitate atmosferică va fi una destul de accentuată.

Vijeliile puternice și intesificările vântului vor prezenta viteze cuprinse între 70-80 km/h, care vor fi însoțite de descărcări electrice și grindină. Local, aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor fi cuprinse între 30-50 l/mp. Avertizarea este valabilă pentru ziua de sâmbătă în intervalul orar 13:00 – 23:00.

În intervalul orar menționat anterior, vor fi sub avertizarea codului galben regiunile de pe teritoriul țării: Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea de sud a Moldovei, dar și zona montană. În zonele menționate vor exista periodic vijelii însoțite de descărcări electrice, averse torențiale dar și grindină. Nivelul pluviometric va fi cuprins între 25-40 l/mp.

meteorologii cod portocaliu
In ziua de duminica, romanii vor trebuie sa infrunte canicula

Cum se va prezenta vremea în ziua de duminică

În ceea ce privește ziua de duminică, nici aceasta nu va fi una care să redea confortul termic românilor. Astfel, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru 23 de județe din țară dar și pe teritoriul Capitalei. Dintre județele care vor fi afectate de caniculă enumerăm: Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, precum și în București.

În zonele menționate, disconfortul termic va fi unul accentuat, iar indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 și 40 de grade, iar în unele zone precum Lunca Dunării, acestea vor ajunge chiar și la 41 de grade.

ANM a anunțat cod galben pentru județe din regiunile Dobrogea, Moldova și Transilvania. Astfel, valul de căldură va fi prezent în majoritatea teritoriului României, iar disconfortul termic va fi unul resimțit de mare mare din populație. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 de unități. În ceea ce privește regiunile din zona de vest, sud și în restul țării, canicula va fi prezentă și astăzi. Astfel, temperaturile anunțate vor fi cuprinse în general între 34 și 38 de grade Celsius, iar în timpul nopții, în majoritatea teritoriului, acestea nu vor coborî sub valoarea de 20 de grade Celsius.