Cod galben de caniculă în 25 de județe și în Capitală. Până când vom avea parte de temperaturi sufocante

Iancu Andreea 17.07.2021, 13:33
Cod galben de caniculă în 25 de județe și în Capitală. Până când vom avea parte de temperaturi sufocante

Este cod galben de caniculă în 25 de județe și în Capitală, după ce meteorologii au anunțat temperaturi sufocante, cuprinse între valorile de 35 și 37 de grade Celsius. Specialiștii ANM au explicat și ce fenomene meteo ne așteaptă începând de săptămâna viitoare, precum și până când vom avea parte de caniculă.

Cod galben de caniculă. 25 de județe și Capitala sunt afectate de temperaturi sufocante

România s-a transformat într-un cuptor încă de când am pășit în luna cu același nume, în tradiția populară. Specialiștii în meteorologie au anunțat cod galben de caniculă în 25 de județe și în Capitală, cetățenii resimțind aici temperaturi care urcă până la 35 și chiar 37 de grade Celsius. Totuși, în centrul arcului Carpatic, valorile înregistrate vor fi ușor mai mici. Codul galben de caniculă anunțat de ANM va fi valabil până mâine seară la ora 23, fiind vizate în special regiunile din sudul și estul țării, acolo unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Astăzi și mâine este în continuare foarte cald în partea de sud și de est a țării. Acolo va fi valabil un cod galben pentru val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă. Temperaturile vor fi cuprinse, în general, între 35 și 37 de grade, în timp ce în interiorul arcului Carpatic temperaturile vor fi puțin mai mici. De asemenea, și disconfortul termic ceva mai redus, însă nu înseamnă că acolo va fi prea plăcut, ci doar că, prin comparație cu ceea ce va fi în partea de sud și de est lucrurile vor sta ceva mai bine.

Din punct de vedere al instabilității atmosferice, astăzi este o zi ceva mai liniștită decât cele de până acum. Doar din loc în loc după-amiaza vor fi manifestări de instabilitate atmosferică astăzi, prin vestul, nord-vestul teritoriului iar mâine în vest, nord, centru, de asemenea în zonele de munte, a explicat meteorologul ANM Meda Andrei, pentru Digi24.

Cod galben de caniculă în 25 de județe și în Capitală
Cod galben de caniculă în România

Cum va fi vremea în București, în acest weekend

În privința prognozei meteo pentru București, locuitorii Capitalei vor resimți vremea caniculară în după-amiaza zilei de sâmbătă dar și duminică, ambele zile de weekend raportând temperaturi de 34-36 de grade Celsius, potrivit ANM. Începând de sâmbătă, ora 10, până duminică, ora 21, în București vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 de unități. Cerul va fi senin, în timp ce vântul va sufla moderat, în rafale de 35-40 de km/oră. Minima termică ce va fi înregistrată duminică dimineață se va situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

România, amenințată de ciclonul care a făcut ravagii în Germania

Ciclonul care a produs distrugeri semnificative în Germania și Belgia va ajunge și în România. După ce locuitorii țării noastre s-au confruntat cu zile caniculare și disconfort termic accentuat, nord-vestul țării se află începând de ieri sub cod galben, portocaliu și chiar roșu de furtuni violente, precipitații, grindină și vânt puternic. Aversele din mai multe județele Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei vor înregistra precipitații care vor depăși 25-40 de litri pe metru pătrat, în timp ce regiunile montane din județele Suceava, Sibiu, Alba și Cluj vor avea parte de cantități de apă de peste 50-60 de litri pe metru pătrat.

Încă de dimineață au fost trimise mai multe avertizări generale valabile pentru astăzi și pentru ziua de mâine. O dată pentru caniculă și disconfort termic astăzi și mâine pentru regiunile extracarpatice toate județele din aceste zone, dar și un cod cu două mesaje de instabilitate atmosferică pentru vestul nord-vestul și parțial centrul țării, un cod galben pentru mâine la ora 10:00 pentru vijelii pe alocuri vijelii, căderi de grindină, descărcări electrice și averse care vor depăși 25-40 de litri pe metru pătrat dar și un cod portocaliu pentru mai multe județe din Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei până mâine dimineață la ora 6:00, aici așteptăm să se acumuleze cantități mari de apă pe arii restrânse chiar 60-80 pe litri pe metru pătrat.

Aceste avertizării au fost dublate în această după amiază de mai multe coduri fie portocalii dar chiar și roșii pentru zona de munte a județelor Suceava, Sibiu, Alba și Cluj unde am avut aceste sisteme noroase staționare care au generat cantități de apă și de peste 50-60 de litri pe metru pătrat ceea ce a impus aceste coduri roșii, explicat Mihai Timu, meteorolog ANM, pentru Antena 3.

Cod galben de caniculă în 25 de județe și în Capitală
Ciclonul din Germania a ajuns în țara noastră

Începutul de săptămână va aduce instabilitate atmosferică

Sudul și sud-estul țării urmează să treacă printr-o perioadă cu vreme răcoroasă, după ce cantitățile de precipitații prognozate de ANM ar putea atinge peste 50-60 de litri în intervale scurte de timp. Acestea ar putea duce la formarea de torente și viituri în zonele de deal și de munte.

La începutul săptămânii de luni și marți aceste două zile par să aducă instabilitate destul de multă o dată și cu răcorirea vremii în partea de sud și sud-est a țării ne putem aștepta la valori de peste 50-60 de litri în intervale scurte de timp care pot produce mai ales în zonele cu risc, cele de deal și de munte, acolo unde această cantitate cade în interval scurt de timp și nu poate fi preluată şi atunci apar scurgeri pe versanți, pâraie torente și aceste viituri, din păcate care pot conduce și la pagube materiale sau chiar la pierderea de vieți omenești din păcate, a mai spus Mihai Timu.

Urmăriți Impact.ro și pe