Meta amenință că închide Facebook și Instagram în Europa. Motivul din spatele acestei decizii

Cătălina Burghelea 07.02.2022, 10:31
Meta amenință că închide Facebook și Instagram în Europa. Motivul din spatele acestei decizii

Există riscul ca platformele sociale Facebook și Instagram să fie închise în toată Europa chiar de anul acesta, a anunțat compania Meta deținută de Mark Zuckerberg. Dacă nu este adoptată o nouă legislație privind transferul de date, utilizatorii celor mai iubite rețele virtuale se vor trezi fără conturi.

Schimbare radicală cu Facebook și Instagram în Europa

Meta, compania americană ce deține cele două platforme sociale, aşteaptă în 2022 o decizie definitivă din partea Europei privind procesarea datelor internauților pe serverele din SUA. În cazul în care colectarea este respinsă, trasferul de date nu mai poate avea loc, deci, Facebook şi Instagram nu mai pot opera în UE.

Mark Zuckerberg avertizează că închide platformele sociale chiar de anul acesta

Practic, Meta spune că abilitatea de a procesa datele utilizatorilor este crucială pentru afacerea sa, atât din punct de vedere operațional, cât și pentru direcționarea anunțurilor. Legile europene, menite să protejeze confidențialitatea utilizatorilor prin păstrarea datelor utilizatorilor în jurisdicția UE, au invalidat sistemele anterioare. Deoarece compania patronată de Mark Zuckerberg nu a reușit să ajungă la noi acorduri de partajare a datelor, amenință să plece de pe continent cu Facebook și Instagram.

„Dacă nu putem transfera date între țările și regiunile în care operăm sau dacă ne este restricționată partajarea produselor și a serviciilor noastre, asta ar putea afecta capacitatea noastră de a ne face treaba, modul în care furnizăm serviciile noastre sau capacitatea noastră de a viza reclame”, se arată în declarația Meta, potrivit Mashable.

„Probabil nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, au mai spus reprezentanții companiei.

Compania Facebook isi va schimba numele. Mark Zuckerberg a dezvaluit ce planuri are

Motivele din spatele acestui anunț șocant

Problema urgentă pentru Meta o reprezintă transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care compania le folosește sau le-a folosit pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane.

În raportul său anual trimis către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, fostul Facebook avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și nu i se mai permite să utilizeze modelele actuale de acorduri, nu va mai putea să ofere multe dintre produsele și serviciile cele mai semnificative ale sale, inclusiv Instagram.

Meta vrea ca datele utilizatorilor europeni să fie colectate pe serverele americane

În plus față de programul Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru precesarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele SUA. Aceste clauze sunt supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale blocului comunitar.

„Îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme cu bună-credință pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat”, a declarat Nick Clegg, vicepreședintele afacerilor globale din cadrul Meta.

Fondatorul Facebook nu mai este printre cei mai bogați 10 oameni ai lumii

Meta Platforms Inc., compania-mamă a Facebook, a picat considerabil în sondaje, astfel că averea fondatorului Mark Zuckerberg s-a redus cu 31 de miliarde de dolari. Este una dintre cele mai mari scăderi înregistrate vreodată într-o singură zi.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...