Meseria care va dispărea din România. În doar câțiva ani vom face toți asta singuri, deja am început

Ana Anitoiu, Ana Chivu 31.08.2021, 09:18
Meseria care va dispărea din România. În doar câțiva ani vom face toți asta singuri, deja am început

O meserie va dispărea din România. În doar câțiva ani, românii nu vor mai avea nevoie de un serviciu de care unele persoane sunt încă dependente, în timp ce altele au renunțat deja la el și se descurcă singure.

Ce meserie va dispărea din România

Avansarea tehnologiei a făcut viața mai ușoară, de-a lungul timpului, dar a pus în pericol anumite locuri de muncă. În România, oamenii au început să se obișnuiască fără un serviciu la care nici nu concepeau să se renunțe până acum.

Mai exact, meseria de casier ar putea să dispară în următorii ani în România, deoarece oamenii au început să prefere să-și scaneze singuri produsele la casele de marcat de tip ”self checkout”.

Meseria care va disparea din Romania. In doar cativa ani vom face toti asta singuri, deja am inceput
O femeie la o casa de tip self checkout

Care este motivul pentru care va dispărea această meserie din România

Pe lângă avansarea tehnologiei și digitalizarea, motivul pentru care meseria de casier ar putea să dispară în România este preferința oamenilor. Multe persoane au început să se ferească de contactul cu alte persoane, așa că merg să-și scaneze singure produsele.

Prima casă de marcat la care clienții își pot scana singuri cumpărăturile a apărut în anul 2015. Apoi, această metodă de plată s-a răspândit repede și a devenit foarte populară. În prezent, în țară există 1.000 de astfel de case de marcat.

În plus, la unele dintre casele de tip ”self checkout” nici nu este necesar ca oamenii să scoată produsele din coșurile de cumpărături. Este suficient să scaneze un cod QR ce le calculează suma de plată. Astfel, efortul de a pune totul pe o bandă este eliminat.

Ce se va întâmpla în România până în 2025

În patru ani, adică până în 2025, vor exista în România peste 1,2 milioane de case de marcat de tip ”self checkout” la care oamenii își vor putea face cumpărăturile fără să depindă de un casier pentru scanarea produselor și efectuarea plății.

”Digitalizarea, noile tehnologii şi contextul pandemic au transformat modul în care oamenii îşi fac cumpărăturile, precum şi aşteptările şi nevoile lor legate de experienţele pe care le au în magazinele fizice.

Astfel că am continuat să investim în transformarea digitală a supermar­keturilor Mega Image din toată ţara şi în acest moment avem implementate 346 de case self scan la nivel naţional“, au transmis reprezentanții reţelei de magazine Mega Image.

De asemenea, directorul de comunicare şi corporate affairs la Kaufland România, Valer Hancaş, a declarat că până în prezent, în magazinele din acest lanț clienții au la dispoziție 600 de case expres unde îşi pot scana și plăti singuri cumpărăturile, fără să ia contact cu vreun casier.

”Numărul este impresionant, în contextul în care reprezintă 36 % din totalul caselor de marcat din România“, a mai spus Valer Hancaş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...