Mesajul transmis de Iohannis lui Biden la 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center. „Un ţel comun”

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 10.09.2021, 17:35
Mesajul transmis de Iohannis lui Biden la 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center. „Un ţel comun”

Acum două decenii, oamenii din întreaga lume priveau paralizați scene care cu greu puteau fi acceptate ca realitate. Cu o zi înainte de comemorarea tragediei ce a luat mii de vieți nevinovate, președintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare liderului de la Casa Albă. Ce mesaj i-a transmis președintele lui Joe Biden la 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center.

Klaus Iohannis, mesaj pentru Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center

După momentul 11 septembrie 2001, suferința comună s-a transformat în țel comun, nu doar în Statele Unite, ci în întreaga lume, în țările Aliate și partenere, inclusiv în România, a precizat Klaus Iohannis în scrisoarea trimisă președintelui american.

„La 20 de ani de la teribilele atacuri din 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, către supraviețuitori, salvatori și toți cei ale căror vieți au fost afectate de acel act criminal, de ură. După atentatele teroriste, suferința comună s-a transformat în solidaritate și un țel comun, în Statele Unite și peste tot în lume, în țările Aliate și partenere, inclusiv în România.

Hotărârea generală de a face față provocărilor comune rămâne o lecție valoroasă, mereu relevantă, într-o perioadă în care cu toții ne confruntăm în continuare cu amenințări atât din partea unor actori statali, cât și non-statali”, potrivit scrisorii lui Klaus Iohannis.

Mesajul transmis de Iohannis lui Biden la 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center
20 de ani de la atentatele de la World Trade Center

 

Promisiunea făcută de România

Iohannis subliniază hotărârea țării noastre de a continua lupta împotriva terorismului și extremismului violent, indiferent de ideologie, o promisiune importantă, mai ales în contextul situației dramatice din Afganistan.

„În această zi de comemorare, suntem alături de poporul american și ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul și extremismul violent, indiferent de ideologie, și de a spori reziliența societăților noastre prin consolidarea acelor valori comune care stau la baza acestora și care le întăresc – democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, statul de drept.

Vă rog să primiți, domnule Președinte, asigurarea deosebitei mele considerații”, arată mesajul transmis de președintele României.

La comemorarea a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, președintele american va vizita, sâmbătă, cele trei locuri emblematice ale evenimentelor tragice care au avut loc în urmă cu 20 de ani: New York, Pennsylvania (est) şi Pentagonul, a anunţat sâmbătă Casa Albă.

Potrivit unui comunicat, preşedintele american şi soţia sa Jill Biden vor „aduce un omagiu şi vor comemora vieţile pierdute” la New York, unde au căzut turnurile gemene de la World Trade Center, în Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un avion deturnat de patru jihadişti şi în Arlington, Virginia, în apropiere de Washington, unde a fost atacat Departamentul Apărării al SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe