Mesajul premierului Marii Britanii, după decesul Reginei Elisabeta. Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, primele reacții în urma veștii

Beatrice Dumitru 08.09.2022, 21:52
Mesajul premierului Marii Britanii, după decesul Reginei Elisabeta. Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, primele reacții în urma veștii

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii si figura de protectie a natiunii timp de sapte decenii, a murit în casa ei din Scoția, la vârsta de 96 de ani. Premierul Marii Britanii Liz Truss a transmis primul mesaj după decesul reginei. Președintele României Klaus Iohannis și liderul Franței Emmanuel Macron au avut și ei primele reacții.

Ce mesaj a transmis Liz Truss

Fiul cel mare al Reginei Elisabeta, Charles, în vârstă de 73 de ani, care era al treilea în ordinea succesiunii la tron, devine automat rege al Regatului Unit, în timp ce soția sa,Camilla devine Regina Consort.

Steagurile din Marea Britanie au fost coborâte în bernă înainte de păstrarea unui minut de reculegere pe plan național și de începutul unei perioade oficiale de doliu. Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, căreia regina i-a cerut să formeze un guvern cu doar două zile în urmă, s-a adresat națiunii de la Downing Street.

Mesajul premierului Marii Britanii, după decesul Reginei Elisabeta. Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, primele reacții în urma veștii
Liz Truss, primul mesaj după decesul Reginei Elisaberta.

Marea Britanie este marea țară care este astăzi datorită ei. Acum suntem o națiune modernă, înfloritoare și dinamică. Prin greu și subțire, Regina Elisabeta a II-a ne-a oferit stabilitatea și puterea de care aveam nevoie. Este o realizare extraordinară să conduci cu atâta demnitate și har timp de 70 de ani. Ea a fost iubită și admirată de oamenii din Regatul Unit și din întreaga lume. Ea a fost o inspirație personală pentru mine și pentru mulți britanici. Este o zi tristă în care am suferit o mare pierdere, dar regina lasă o moștenire enormă”, a declarat premierul britanic Liz Truss de la Downing Street, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Mesajul lui Klaus Iohannis și Emmanuel Macron după moartea reginei

Președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea Reginei Elisabeta a II-a în care a afirmat că domnia monarhului britanic reprezintă „un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”.

Condoleanțe din suflet la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății sale, care s-a întins pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional de loialitate și angajament în serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Unul dintre cei mai importanți lideri ai Europei, Emmanuel Macron, i-a adus și el un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, despre care a spus că a fost o prietenă a Franţei și „o regină a inimilor”.

Majestatea Sa Regina Elizabeth a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de mai bine de 70 de ani. Păstrez amintirea unei prietene a Franţei, o regină a inimilor care a marcat pentru totdeauna ţara şi secolul„, a scris și Emmanuel Macron pe Twitter.


Familia Regală a României, după moartea reginei

Și Familia Regală a României a transmis că Majestatea Sa Margareta a României și ASR Principele Consort au aflat cu imensă durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie”, a scris Familia Regală pe Facebook.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...