Mesajul lui Volodimir Zelenski la Davos. Ce le-a cerut liderilor lumii

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 15:42
Mesajul lui Volodimir Zelenski la Davos. Ce le-a cerut liderilor lumii

Războiul din Ucraina și consecințele sale economice și politice sunt tema-cheie a Forumului Economic Mondial de anul acesta de la Davos, prima întâlnire față în față a liderilor mondiali din ianuarie 2020. Volodimir Zelenski le-a transmis și el un mesaj și le-a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei.

Mesajul lui Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos. El a cerut comunității internaționale să impună noi sancțiuni Rusiei și a acuzat Occidentul că nu a luat măsuri mai devreme împotriva Moscovei, pentru că doar așa ar fi putut fi salvate zeci de mii de vieți.

Liderul de la Kiev a susținut că trebuie interzise imediat importurile de petrol rusesc, o referire voalată la eșecul UE de a ajunge la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, care include un embargou asupra petrolului rusesc, notează Politico.

Mesajul lui Volodimir Zelenski la Davos. Ce le-a cerut liderilor lumii
Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor prezenți la Davov.

Ar trebui să existe un embargo asupra petrolului rusesc, toate băncile ruse ar trebui blocate”, a spus Zelenski, cerând în același timp să nu mai existe niciun fel de comerț cu Rusia

„Sancțiunile puteau preveni războiul”

De asemenea, el i-a criticat pe liderii mondiali pentru că nu au impus sancțiuni în februarie, înainte de începerea războiului, deși guvernul ucrainean a cerut în repetate rânduri acest lucru.

Sancțiunile ar trebui să fie preventive, nu doar impuse ca răspuns. Dacă s-ar fi aplicat întreaga gamă de măsuri împotriva Rusiei, ar fi fost prevenit războiul. Sprijinul pentru țara atacată este cel mai valoros cu cât oferă finanțare mai repede. Dacă s-ar fi impus sancțiuni, imediat, în februarie, rezultatul ar fi fost salvarea zeci de mii de vieți”, a adăugat președintele Ucrainei.

Liderul ucrainean a mai cerut ca toate activele rusești să fie confiscate sau înghețate, iar apoi alocate unui fond special care va fi folosit pentru a-i ajuta pe toți cei afectați de război, o idee deja discutată de Uniunea Europeană.

Rusia, exclusă de la Davos

Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru că a propus un nou program de reconstrucție a Ucrainei, dar a subliniat că țara sa are nevoie de 5 miliarde de dolari pe zi pentru a rezista în perioada războiului.

Întrebat de fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, despre principalele sale cereri către toți liderii din sală, Volodimir Zelenski a răspuns: „Nu sunt sigur dacă voi avea timp. Ucraina are puțin timp.”

Reuniunea anuală de la Davos, din Elveția, a fost în mod tradițional un magnet pentru oligarhii ruși, însă forumul a tăiat legăturile cu Moscova după ce a invadat Ucraina.

Printre celelalte teme ale conferinței din acest an se numără schimbările climatice, securitatea alimentară, criptomonedele și criza costului vieții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...