Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Asta ne-a ferit de multe probleme”

Beatrice Dumitru 31.08.2022, 12:15
Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Asta ne-a ferit de multe probleme”

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a transmis un mesaj după moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Acesta a decedat marți, la vârsta de 91 de ani. Apreciat de Occident pentru că a pus capăt Războiului Rece, fostul președinte sovietic a fost acuzat de ruși pentru căderea URSS.

Ce a transmis Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov

Ion Iliescu și Mihail Gorbaciov s-au întâlnit prima dată la Moscova, în iunie 1990, cu prilejul Reuniunii Consiliului Politic al Tratatului de la Varșovia. Cei doi au mai avut ocazia să se vadă și pe 14 aprilie 2010, la București, când fostul lider sovietic a fost prezent la lansarea ziarului „Puterea”.

După vestea morții lui MIhail Gorbaciov, Ion Iliescu a transmis un mesaj pe blogul său în care a afirmat că deciziile luate de URSS sub conducerea acestuia au schimbat dinamica relațiilor internaționale, atât în bine, dar și în rău.

Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Asta ne-a ferit de multe probleme”
Mihai Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat. Mulți au spus că a început schimbarea URSS punând căruța înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democrație și pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democrație, și asta se simte în tot ceea ce facem”, a scris Ion Iliescu pe blog.

Ion Iliescu, despre relațiile dintre România și URSS

Ion Iliescu a mai subliniat că Mihail Gorbaciov a fost un om al dialogului și „asta ne-a ferit de multe probleme”, în perioada cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa și în lume. De asemenena, acesta a vorbit și despre relațiile Românie cu URSS.

Nu pot spune că relațiile României cu URSS, înainte și după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat.

Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!”, a încheiat Ion Iliescu.

Mihail Gorbaciov a preluat puterea în 1985, la vârsta de 54 de ani, și a devenit cel mai tânăr membru al biroului permanent de conducere al Uniunii Sovietice. Fostul lider este cunoscut pentru reformele sale de liberalizare a pieței.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...