Mesajul de la Casa de Pensii pentru toți românii care se pregătesc să devină pensionari

Gabriel Peneș 27.03.2023, 10:00
Mesajul de la Casa de Pensii pentru toți românii care se pregătesc să devină pensionari

Mesajul de la Casa de Pensii pentru toți românii care se pregătesc să devină pensionari. Dacă te apropii de vârsta de pensionare, dar nu ai atins stagiul minim de cotizare, mai ai o șansă de a-ți cumpăra vechime în acest an. Atenție, însă, că acest lucru va implica mai mulți bani decât până acum, din cauza măririi salariului minim pe economii, la începutul lui 2023.

Mesajul de la Casa de Pensii românii care se pregătesc să devină pensionari

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august. La nivel național, deocamdată, un număr de peste 23.000 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, o lună de vechime în muncă costă mai mult decât în 2022. În acest context, cei interesați trebuie să știe că anul de vechime s-a scumpit și a ajuns la 9.000 lei.

Astfel, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

Banii pot fi plătiţi toţi o dată sau eşalonat şi se pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă.

Mesajul de la Casa de Pensii pentru toți românii care se pregătesc să devină pensionari
Românii care vor să se pensioneze își mai pot cumpăra și în 2023 până la 6 ani de vechime în muncă, dar suma ce va fi plăttită se va mări

Cum cumperi vechimea în muncă

Despre posibilitatea de a cumpăra vechime, directorul Casei de Pensii din Vaslui, Isabel Bogdan, spune că procedura este simplă, iar prin intermediul Ordonanței 163 apare o noutate în cazul în care carnetul de muncă a fost pierdut.

„Dă posibilitatea cetățenilor să își cumpere acea vechime, să-și încheie un contract de asigurare socială pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă pentru cel mult şase ani anterior încheierii contractului de asigurare. Metodologia este destul de simplă: ei vin și completează un contract de asigurare socială, depun o declarație că nu desfășoară activitate sau realizează venituri din activități independente.

Totodată, prin Ordonanța 163 a mai apărut o noutate: aceea că, în condițiile în care carnetul de muncă este pierdut, deteriorat, se poate valorifica perioada de vechime dacă acel carnet de muncă a fost scanat conform HG 1.768”, a declarat directorul Casei de Pensii din Vaslui, potrivit RRA.

În cazul în care doriți să cumpărați vechime, trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii. Aceasta trebuie să fie însoțită de o copie după cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere, în care spuneți că nu ați încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care doriți să cumpărați vechime în muncă.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului, care se regăsește pe site-ul CNPP. După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf, solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la Casa de Pensii cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra contul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....