Mesajul Beijingului pentru SUA și Rusia: „China va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear”. Ce le cere celor două mari puteri

Beatrice Dumitru 04.01.2022, 15:35
Mesajul Beijingului pentru SUA și Rusia: „China va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear”. Ce le cere celor două mari puteri

China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Franța au convenit că ar trebui evitate o răspândire a armelor nucleare și a unui război nuclear. Dar la numai o zi distanță, Beijingul a anunțat că va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear. „Armele nucleare încep să se învechească”, a transmis China.

China, avertisment pentru SUA și Rusia

Înainte de cea de-a zecea Conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare (TNP), programată pentru ianuarie, dar amânată din cauza pandemiei, cele cinci puteri (SUA, China, Rusia, Regatul Unit și Franța) s-au angajat să-și consolideze măsurile pentru a preveni răspândirea armelor nucleare.

Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată, deoarece utilizarea nucleară ar avea consecințe de anvergură. Aceste arme, atât timp cât există, ar trebui să servească scopurilor defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul”, au precizat cele cinci puteri într-o declarație comună.

După numai o zi de la această declarație, China a anunțat că va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear și cere Statelor Unite și Rusiei să-l reducă pe al lor. Beijingul a respins în mod regulat invitațiile Washingtonului de a se alătura discuțiilor dintre SUA și Rusia privind un nou tratat de control al armelor, subliniind că arsenalul ei este mult mai mic.

 

Mesajul Beijingului pentru SUA și Rusia: „China va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear”. Ce le cere celor două mari puteri
China are 350 de arme nucleare.

China va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear din motive de fiabilitate și securitate. De asemenea, armele nucleare încep să se învechească. Trebuie să ne asigurăm că ale noastre sunt la zi și că pot servi, de asemenea, ca un factor de descurajare”, a declarat Fu Cong, directorul general al serviciului de control al armelor din cadrul Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters.

5.550 de arme nucleare aveu Statele Unite în ianuarie 2021

În noiembrie, Pentagonul a estimat că arsenalul nuclear al Chinei ar putea ajunge la 700 de focoase până în 2027 și posibil 1.000 până în 2030. Statele Unite aveau 5.550 de arme nucleare în ianuarie 2021, iar China 350, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri).

Acest concept de război nuclear de necontrolat a fost discutat în 1985 la Geneva de șeful de stat sovietic, Mihail Gorbaciov, și președintele Statelor Unite, Ronald Reagan.

Urmăriți Impact.ro și pe