China nu se lasă. Lansează un portavion precum cele construite de SUA. Primele imagini cu mastodontul

Beatrice Dumitru 09.11.2021, 16:08
China nu se lasă. Lansează un portavion precum cele construite de SUA. Primele imagini cu mastodontul

China nu glumește. La începutul anului 2022 ar putea lansa un portavion care rivalizează cu cel al Statelor Unite. Primele imagini au fost realizate din satelit și arată în ce fază a construcției se află mastodontul. Ce spun experții despre noua „jucărie” a Chinei.

Cum arată portavionul Chinei

China este pricipalul adversar al Statelor Unite, de aceea contracararea activităților militare ale Beijingului reprezintă pricipalul punct al strategiei de apărare al Americii. Tensiunile dintre cele două state s-au amplificat în ultimii ani, din cauza disensiunilor te teme politice, comerciale și militare.

China se pregătește să lanseze, în februarie 2022, un portavion dotat cu o tehnologie asemănătoare cu  cea care se află pe cele mai moderne portavioane ale SUA, potrivit imaginilor din satelit oferite de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Transportatorul, cunoscut doar sub numele de Type 003, a fost văzut pe 23 octombrie, pe șantierul naval Jiangnan, din Shanghai.

China nu se lasă. lansează un portavion la fel ca cel al SUA. Primele imagini cu mastodontul
Noul portavion al Chinei. Sursa foto: Twitter / CSIS

Instalarea componentelor externe și interne majore, inclusiv motoarele și sistemul de lansare a aeronavelor, pare să fie fie finalizată sau pe cale de finalizare, a spus CSIS. Doar câteva elemente, cum ar fi sistemele de radare și de arme, rămân de instalat înainte ca acesta să intre în dotarea forțelor navale chineze.

Pe baza informațiilor disponibile și a progresului observat la Jiangnan, experții estimează că Type 003 se va lansa în aproximativ trei până la șase luni”, a precizat CSIS, potrivit CNN.

China are acum cea mai mare forță navală din lume

Portavionul va fi al treilea al Chinei și al doilea produs pe plan intern. Spre deosebire de celelalte două nave, experții au spus că tipul 003 va dispune de o tehnologie mai avansată de lansare a aeronavelor, apropiată cu sistemul de catapultă folosit de portavioanele americane. China deține acum cea mai mare forță navală din lume.

China vrea să aibă o flotă de clasă mondială. Vrea să semnaleze lumii că are o flotă de clasă mondială și încearcă să convingă națiunile din regiune sau din întreaga lume că este la egalitate cu Statele Unite. ,” el a spus Matthew Funaiole, expert CSIS.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, a fost o navă sovietică, pe care Beijingul l-a cumpărat din Ucraina în 1998 și l-a pus în funcțiune în 2012. Marina SUA deține nouă portavioane. Pe lângă acestea mai are șapte nave port-elicopter din clasa Wasp și două portavioane mai mici.

Urmăriți Impact.ro și pe