Atenție! Munții de gunoaie din Sectorul 1 pot provoca boli grave. Medicii infecționiști trag un semnal de alarmă

Andrei Cezar 14.12.2020, 17:11

Cel mai bogat sector din București, Sectorul 1, este, de săptămâni bune, îngropat în gunoaie. Primarul Clotilde Armand le-a promis locuitorilor săi că de astăzi va începe o acțiune ”în forță” de strângere a deșeurilor de pe străzi.

Munții de gunoaie din Sectorul 1 pot provoca boli grave

Cel puțin la nivel declarativ lucrurile sună bine, însă dacă mergi la pas prin sector este imposibil să nu găsești la colț de stradă mormane de gunoaie ce formează un peisaj care aduce destul de mult cu cel al unuia dintre cele mai poluate orașe de pe planetă, Mumbai. În afară de caracteristica estetică a lucrurilor, există una mult mai periculoasă: insalubritatea.

Experții în boli infecțioase atrag atenția asupra faptului că deșeurile neridicate la timp pot duce la dezvoltarea unor microorganisme, care la rândul lor favorizează apariția unor afecțiuni grave. În cele din urmă, dacă nu este rezolvată, întreaga situație ar putea degenera într-o epidemie, lucru deloc de dorit mai ales în contextul actualei pandemii. Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat, pentru Impact.ro, care sunt bolile pe care le-ar putea dezvolta oamenii din cauza deșeurilor.

Promisiunile primarului Clotilde Armand de a ridica deșeurile nu se potrivesc cu realitatea

În urmă cu o zi, primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a anunțat pe pagina sa de facebook că începând de astăzi va da milităria jos din pod și va purcede la strâns deșeurile ”împreună cu echipele de la ADP”.

„Mâine (luni n.r.), începem o acţiune în forţă de strâns gunoiul stradal necontrolat din Sectorul 1 împreună cu echipele de la ADP…chiar dacă firma de salubrizare ne-a anunţat că ne dă în judecată pentru că facem asta (abia aştept să mă tragă cineva la răspundere pentru că fac curat). Am aşteptat destul şi am avut toată bunăvoinţa să ajungem la înţelegere legală. Pare că cineva nu vrea asta şi are alte interese. Să fie sănătoşi. Noi ne apucăm de treabă. Gata cu gluma”, a scris Clotilde Armand, într-un mesaj postat, duminică, pe facebook.

Problema Gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei se acutizeaza
Problema Gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei se acutizeaza

Experții în sănătate atrag atenția asupra riscului dezvoltării unor afecțiuni grave pe fondul creșterii numărului de gunoaie de pe străzi

”Până să ajungem să discutăm de epidemie, există un risc pentru partea de boli infecțioase. În acest caz este clar că sunt, din păcate, multe microorganisme care se pot transmite plecând exact de la aceste deșeuri. Dacă se perpetuează pe o perioadă mai lungă de timp, riscul de infectare și îmbolnăvire crește. Dacă numărul celor care se infectează cu un anumit microorganism este crescut, sigur că se poate ajunge și la epidemie.”, a declarat pentru Impact.ro doctorul Adrian Marinescu, medic primar al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Adrian Marinescu, medic primar al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”: ”Unde sunt gunoaie există rozătoare care pot transmite, spre exemplu, leptospiroză și rabie”

Potrivit specialistului în boli infecțioase persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire sunt copiii. De asemenea, animalele de companie pot fi infectate și ele cu diverși agenți patogeni.

”Nu aș gândi lucrurile ca pe un capăt de țară, le-aș gândi, mai degrabă, ca pe un avertisment. În acest caz, sunt multe boli care se pot transmite. Acolo unde sunt gunoaie există diverse rozătoare care pot transmite și ele la rândul lor, spre exemplu leptospiroză, rabie. De aemenea, sunt foarte multe toxiinfecții alimentare care pot să apară plecând de la deșeuri. Este clar că lucrurile se propagă indirect. Mai ales dacă ar fi fost cald afară, cu atât mai mult lucrurile ar fi putut să se complice.”, a mai precizat Adrian Marinescu.

Pentru a se reduce riscul de îmbolnăvire, medicul ne recomandă să evităm aceste zone

Adrian Marinescu, medic infecționist, a mai completat: ”Dacă ne gândim la lucruri pe care să le facă cetățenii, în primul rând ar trebui să stea la distanță cât mai mare, doar că este greu de realizat pentru cei care locuiesc acolo. Nu există o altă soluție decât să respecte regulile de igienă: păstrarea mâinilor curate, iar faptul că oamenii poartă oricum mască i-ar proteja și în această situație.”

Problema gunoaielor din Sectorul 1 a început după preluarea mandatului de primar de către Clotilde Armand. Noul edil a intrat într-un conflict deschis cu firma de salubrizare Romprest, susținând că facturile emise de această societate sunt mult prea mari.

Problema Gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei se acutizeaza
Problema Gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei se acutizeaza
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI