Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă. Ce pericole se ascund în sucurile naturale pentru copii. De ce nu ar trebui consumate de cei mici

Ioana Bucur 30.08.2022, 11:07
Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă. Ce pericole se ascund în sucurile naturale pentru copii. De ce nu ar trebui consumate de cei mici

Medicul Mihai Craiu, celebru pentru sfaturile și recomandările pe care le face nu doar pacienților pe care îi întâlnește în cabinet, ci și pe platformele de social media, pe pagina „Spitalul Virtual Pentru Copii”, a tras un semnal de alarmă important pentru părinții de la noi din țară. Specialistul a vorbit despre ce pericole se ascund în sucurile naturale și a explicat de ce nu ar trebui să fie consumate de cei mici.

Mihai Craiu, un nou semnal de alarmă pentru părinți

Alimentația este importantă în orice etapă a vieții, însă când vine vorba despre copii, este una dintre principalele preocupări ale părinților. În încercarea de a le da produse de bună calitate, care să le ofere toți compușii necesari unei dezvoltări armonioase, sunt dispuși să scoată sume mari din buzunar, evident, în funcție de bugetul fiecărei familii.

Un punct sensibil îl reprezintă nevoia celor mici de „ceva dulce”. Rafturile magazinelor sunt pline de produse speciale, unele chiar prezentate ca fiind „naturale”, „pentru copii”, cum este cazul unor sucuri.

Medicul Mihai Craiu a tras recent un semnal de alarmă cu privire la aceste sucuri ce sunt descrise ca fiind naturale, punctând că pot conține, de fapt, substanțe chimice care „pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților”.

Acesta a mai spus că, în prezent, potrivit Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929), sunt peste o mie de substanțe chimice autorizate pentru a fi adăugate în alimentele ce ajung la populație, în SUA, la acestea adăugându-se și o listă lungă de substanțe denumite GRAS. Acestea din urmă pot fi folosite în preparatele alimentare fără să fie nevoie de o aprobare din partea FDA, fiind considerate „sigure”.

„Întrebarea este: cine le consideră sigure?! Deoarece multe au fost etichetate, ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe.

Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților”, spune medicul în postarea de pe platformele de social media.

Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă. Ce pericole se ascund în sucurile naturale pentru copii. De ce nu ar trebui consumate de cei mici

„Multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor”

Specialistul continuă, punctând că, din aceste substanțe, unele pot da efecte negative în cazul celor mici, mai grave decât la adulți, motivul fiind acela că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului.

„Multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor.

Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare.

Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu „o mie de vorbe” scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane)”, a continuat medicul.

Avertismentul lansat de medicul Mihai Craiu a venit după ce a descoperit într-un frigider din spitalul în care lucrează o sticlă cu suc „natural” ce fusese uitată chiar de el acolo de mai bine de un an.

Concluzia pediatrului: părinții să nu le mai dea celor mici produse prezentate ca fiind „naturale” fără să citească etichetele cu atenție.

„Concluzia – nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului așa cum sunt, proaspete. E mai sigur!”, a scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe rețelele de socializare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...