Medicul Adrian Streinu Cercel, despre cum ar putea scădea numărul mare de cazuri de covid: “Trebuie testat la fiecare scară de bloc”

Stan Filon 24.10.2021, 19:04
Medicul Adrian Streinu Cercel, despre cum ar putea scădea numărul mare de cazuri de covid: “Trebuie testat la fiecare scară de bloc”

Medicul Adrian Streinu Cercel spune că o metodă eficientă de a scăpa de pandemia de coronavirus este testarea în masă a populației! Specialistul spune că autoritățile ar trebui să înceapă o campanie agresivă de testare a populației, pentru depistarea noilor cazuri de coronavirus.

Medicul Adrian Streinu Cercel spune cum ar putea scădea numărul mare de cazuri de covid

Medicul Adrian Streinu Cercel consideră că doar prin testarea masivă a populației putem scăpa de coronavirus, deoarece așa se poate opri transmiterea în comunitate a noului virus. Acesta spune că ar trebui testată fiecare scară de bloc.

Medicul a susținut o conferință de presă la Biblioteca Naţională din București, acolo unde se desfășoară până luni ”Maratonul vaccinării pentru viață”. Acesta a îndemnat populația să poarte masca de protecție atât în spațiile publice inchise, dar și deschise, și le-a cerut specialiștilor să înceapă testarea în masă.

Medicul Adrian Streinu Cercel spune cum ar putea scadea numarul mare de cazuri de covid
Medicul Adrian Streinu Cercel spune cum ar putea scadea numarul mare de cazuri de covid

Testarea în masă, o măsură necesară

“Ar trebui luate o serie de măsuri prin care să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, ba mai mult decât atât, să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să dăm oamenilor o şansă de a fi diagnosticaţi din prima, pentru că la un diagnostic precoce, şansa de supravieţuire creşte considerabil”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel.

Medicii se așteaptă ca numărul de noi infectări să crească în continuare, în perioada următoare. ”Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaştem, în momentul de faţă, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească. Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu.

Dacă pentru tulpina iniţială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de faţă este 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie. Asta este regula simplă”, a mai spus medicul.

Rezultatele restricțiilor peste șase săptămâni

Streinu-Cercel spune că rezultatul restricțiilor adotate recent de autorități se va vedea de-abia peste șase săptămâni, când numărul de noi îmbolnăviri ar trebui să scadă.

 ”Rezultatele unor astfel de restricţii se văd în medie după şase săptămâni. Şi este uşor de calculat pentru că luaţi în calcul o incubaţie de circa 14 zile, la care se mai pune încă  o săptămână, deci 21 de zile, interval în care te uiţi să vezi care este dinamica infectărilor.

Şi atunci asta se multiplică cu un coeficient şi undeva la şase săptămâni de zile ar trebui  să fim pe o pantă net descendentă. Deocamdată suntem spre un platou”, a declarat Adrian Streinu Cercel.