Cum ar trebui să mâncăm la masa de Crăciun. Regulile trăsnite ale lui Adrian Streinu Cercel

Cristian Cojocaru 21.12.2020, 19:31
Cum ar trebui să mâncăm la masa de Crăciun. Regulile trăsnite ale lui Adrian Streinu Cercel

Deși sărbătorile de iarnă se apropie cu o viteză amețitoare, pentru români încă este un mister cum vor petrece anul acesta din cauza situației în care nu s-au mai aflat până acum. Medicul Adrian Streinu Cercel vine cu niște reguli trăsnite despre cum ar trebui să luăm masa de Crăciun.

Masa de Crăciun potrivit lui Adrian Streinu Cercel

Din cauza pandemiei de Covid-19, mulți români sunt puși în dificultate cu privire la petrecerea sărbătorilor de iarnă. Fiind o situație fără precedent, aceștia nu vor mai putea sărbători așa cum o făceau în mod obișnuit. Medicul Adrian Streinu Cercel nu ne lasă la greu așa că vine cu sfaturi la adresa tuturor cetățenilor despre cum ar trebui petrecute aceste sărbători și care lucruri trebuie avute în vedere și respectate.

Deși a fost un an greu care a impus carantină, mult stres și mulți dintre noi am dori să petrecem sărbătorile de iarnă alături de cei dragi, noul coronavirus nu ține cont de nevoile psiho-emoționale ale oamenilor. Așadar, cu atât mai mult în această perioadă există riscul ca acest virus să se răspândească mai rapid și mai agresiv, pe baza adunărilor în familie.  Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, medicul Adrian Streinu Cercel, a venit cu câteva sfaturi care se adresează tuturor românilor pentru a evita un astfel de pericol.

Medicul recomandă că în acest an, întâlnirea cu persoanele din afara locuinței să fie evitate pe cât de mult posibil. Deși medicul dă dovadă de empatie față de cetățeni, acesta atenționează că inconștiența anumitor persoane de a relaxa măsurile, poate pune în pericol atât pe ei cât și pe cei din jurul lor. Acesta amintește că există o criză a locurilor la Terapie Intensivă, astfel că mulți pacienți nu ar avea unde să fie primiți și a li se acorda îngrijiri medicale.

Adrian Streinu Cercel recomandă ca să ne folosim de tehnologia de care dispunem, astfel că am putea avea întâniri virtuale prin apeluri video
Adrian Streinu Cercel recomandă ca să ne folosim de tehnologia de care dispunem, astfel că am putea avea întâniri virtuale prin apeluri video

Recomandările medicului

Acesta menționează că înțelege că aceste sărbători ar trebui petrecute în familie, dar că ne comportăm ca și cum am vrea să murim.

“De Crăciun și de Anul Nou lumea, pe bună dreptate, va avea tendința să se adune, să se viziteze, să fie împreună acasă. Și, deși toată lumea vrea să trăiască, am ajuns să ne comportăm ca și cum am vrea să murim. Când știm cât se poate de clar că dacă nu ne ferim de circulația acestui virus, nu purtăm mască tot timpul și ne îmbolnăvim, atunci 40 la sută dintre cei care se îmbolnăvesc vor ajunge la spital, iar dintre aceștia 5% vor avea nevoie de terapie intensivă unde, se vede cu ochiul liber, nu mai sunt locuri. Depinde de noi ce vrem în această perioadă”, a explicat profesorul Streinu-Cercel, la Medika TV.

Adrian Streinu Cercel recomandă ca să ne folosim de tehnologia de care dispunem, astfel că am putea avea întâniri virtuale prin apeluri video. Oamenii trebuie să se asigure că se expun cât mai puțin posibil acestui risc, așa că întâlnirile reale ar putea fi amânate până când controlul situației va fi reluat. Această metodă a mesei de Crăciun ne-ar ajuta să evităm orice îmbolnăvire.

“Sfatul meu e să stea fiecare la casa lui, să se viziteze virtual, pe Skype, pe Zoom, pe Facebook, dar să nu fie împreună. Dacă sunt totuși împreună am un sfat: la masă să nu mănânce împreună, să mănânce pe rând. Iar dacă totuși se așează la masă împreună, să țină o mască în dreptul nasului și doar gura să fie eliberată. E o măsură suplimentară, pentru că noi nu știm dacă persoana din fața noastră este sau nu infectată, dacă este sau nu în perioada de incubație, chiar dacă și-a făcut un test rapid și a ieșit negativ”, a spus managerul Institutului Matei Balș, menționează playtech.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe