Medicii din Suceava sar în apărarea colegei lor care lua șpagă de la bolnavii de cancer. Aceștia au semnat o scrisoare adresată instanței

Elena Avramescu 01.02.2023, 09:06
Medicii din Suceava sar în apărarea colegei lor care lua șpagă de la bolnavii de cancer. Aceștia au semnat o scrisoare adresată instanței

Medicii Spitalului Județean Suceava n-au stat pe gânduri și au sărit în apărarea fostei șefe a secției de oncologie care a luat mită de la bolnavi. În acest sens, în jur de 100 de medici au semnat o scrisoare adresată instanței, motivând faptul că femeia nu ar fi cerut șpagă.

Medicul care lua șpagă de la bolnavii de cancer, apărată de colegi

În aceste momente, medicul se află în arest la domiciliu și nu are voie să profeseze. În plus, susține că pacienții și rudele i-ar fi oferit mici atenții doar în semn de recunoștință.

Pe de altă parte, procurorii au declarat că aceasta cerea mită între 50 și 200 de lei, precum și diverse produse, cum ar fi brânză, miere de albine sau cafea.

Se pare că există și dovezi în acest sens, mai precis înregistrările camerelor video din spital care demonstrează că, numai într-o singură zi, medicul ar fi primit 20 de astfel de atenții. Procurorii au mai scos la iveală faptul că unui pacient care avea două forme de cancer i-ar fi cerut spagă de două ori.

„Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți , ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnarea a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, găsim notat în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.

Medicii din Suceava sar in apararea colegei lor care lua spaga de la bolnavii de cancer
Medic care ia spaga

Ulterior s-a aflat că orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat se expune considerabil răspunderii penale pentru infracțiunea de dare de mită, conform magistraților de la Curtea de Apel Suceava.

„Inculpata a cunoscut caracterul ilicit al faptei de a primi bani și cadouri de la pacienții pe care îi consulta sau de la aparținătorii acestora. Acest fapt rezultă din împrejurarea că, de cele mai multe ori, după primirea de la pacienți a sumelor de bani, aceștia lăsând banii pe biroul de lucru al inculpatei, inculpata acoperea cu documente medicale sumele de bani oferite, și le extrăgea de sub documente pentru a le depune în sertarul biroului imediat ce pacientul sau aparținătorul părăsea biroul, și înainte ca în birou să intre următorul pacient”, au notat judecătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...