Curtea de Apel Suceava: Accesul studenților la cursuri nu poate fi condiționat de vaccinare

Mihnea Tălău 10.02.2022, 17:36
Curtea de Apel Suceava: Accesul studenților la cursuri nu poate fi condiționat de vaccinare

Instanța a hotărât că accesul studenților la cursuri nu poate fi condiționat de vaccin sau teste de orice fel. Astfel, Curtea de Apel Suceava  a menținut miercuri decizia Tribunalului Suceava care le dădea dreptate Ligii Studenților de la mai multe facultăți care au contestat deciziile de condiționare a accesul studenților la activitatea didactică, examene și în căminele universității de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală.

Au fost suspendate inclusiv normele prin care au fost impuse aceaste obligații.

Facultatile de Medicina din Romania, un magnet pentru studentii straini. Cati au dat examenul doar in acest an

Restricțiile studenților privind prelungirea stării de alertă, ridicate de instanță

Curtea de Apel Suceava a întărit prin decizia sa de miercuri, că există o îndoială rezonabilă, vădită, asupra legalității actelor emise de Universitate și întărește opinia juridică pe care Liga Studenților (LS IAȘI) a susținut-o constant, anume că universitățile nu pot condiționa accesul studenților în baza certificatului verde și că hotărârile de guvern privitoare la prelungirea stării de alertă nu au nicio aplicabilitate în acest sens.  În plus, decizia instanței confirmă inclusiv îndoiala rezonabilă cu privire la legalitatea obligativității de a purta mască în spațiile interioare ale universității, fiind suspendate, informează edupedu.ro.

După decizia definitivă, dată azi, de Curtea de Apel,  Liga Studenților (LS IAȘI) solicită în continuare demisia de onoare a conducerii Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) pentru faptul că au susținut până în ultimul moment deciziile universității, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studenții nedreptățiți de către UMFST.

Liga studenților a avut câștig de cauză

Universitatea și-a întemeiat recursul, printre altele, pe susținerea acordată de Liga Studenților din Târgu Mureș conducerii instituției în această speță. Reamintim faptul că reprezentanții Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) au pornit o campanie de bullying pe rețelele de socializare și pe grupurile interne de discuții împotriva studenților care au contestat din toamnă deciziile UMFST. La unele cămine studențești s-au afișat liste cu studenții nevaccinați cu scop de „umilire publică”.

Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) reiterează faptul că așa-zisa „recunoaștere” formală a unei organizații studențești de către o universitate nu are nicio bază legală și nu este de natură să înfrângă în vreun fel dreptul studenților de a se adresa instanțelor de judecată în vederea recunoașterii drepturilor și intereselor lor legitime. Pretenția UMFST, dar și a așa-zișilor „reprezentați” ai studenților, că toți studenții ar trebui să se supună deciziilor Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) și a reprezentanților aleși în structurile de conducere ale instituției reprezintă un abuz grav, specific unui sistem totalitar.

UMFST a a indus în eroare instanța, afirmând că doar 5 studenți ai universității se opun restricțiilor impuse de universitate. În realitate, cel puțin 207 studenți au semnat olograf o petiție prin care au cerut conducerii UMFST să își revoce hotărârile, se mai arată în comunicatul Ligii Studenților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...