Medicii din România, îngrijoraţi. Din ce în ce mai mulţi tineri ajung în stare gravă la spital din cauza covid-19

Cristian Cojocaru, Daria Petrescu 28.02.2021, 16:54
Medicii din România, îngrijoraţi. Din ce în ce mai mulţi tineri ajung în stare gravă la spital din cauza covid-19

Pandemia de coronavirus din România pare să se încline către o situație care face pe medicii din România să fie îngrijoraţi. Numărul pacienților care ajung la spital cu forme severe ale virusului, este într-o continuă creștere.

Medicii din România sunt îngrijoraţi de actuala situație

Potrivit managerului Institutului ”Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, numărul pacienților care ajung la spital cu forme severe de Covid-19 este într-o continuă creștere. Acest fenomen a luat amploare în ultimele trei zile, iar tot mai mulți tineri ajung în această situație, în curând Institutul ajungând la numărul complet de paturi ocupate.

„La Institutul Marius Nasta lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ, aș putea spune, în ultimele trei zile. Numărul de internări de pacienți cu forme severe, mult mai tineri decât perioada noiembrie-decembrie, pacienți care ajung cu saturații scăzute la spital, este mare. Suntem aproape la numărul complet de paturi ocupate. În acest moment sunt trei paturi libere în secție și un singur pat în terapie intensivă, în condițiile în care de ieri s-a deschis și unitatea mobilă”, a declarat duminică, la Digi24, Beatrice Mahler.

Pacienții Covid-19 aflați la terapie intensivă a crescut duminică, ajungând la peste 1.000 la nivelul țării. În ultima perioadă, acest prag a fost păstrat constant, lucru care crea o speranță în inimile românilor. Cifrele bilanțului zilnic din ultimele zile, arată că numărul de cazuri noi este în continuă creștere, astfel că se creează teama celui de-al treilea val al pandemiei. Specialiștii prevăd că acest val va fi mai puternic decât valul secund.

Beatrice Mahler afirmă că situația din ultimele trei zile devine îngrijorătoare
Beatrice Mahler afirmă că situația din ultimele trei zile devine îngrijorătoare

În urmă cu două săptămâni situația era foarte bună

Chiar în urmă cu două săptămâni, Beatrice Mahler afirma că este cea mai bună situație din vara lui 2020 încoace. Numărul internărilor era în descreștere iar pacienții care ajungeau la spital cu simptome de Covid-19, prezentau forme ușoare sau moderate ale bolii.

„De aproximativ trei săptămâni lucrurile o luaseră într-o direcție bună, o scădere treptată a numărului de pacienți, însă în această săptămână și mai ales ultimele trei zile au însemnat o creștere a adresabilității către Institutul Marius Nasta a pacientului cu forme severe de COVID”, a confirmat, duminică, Beatrice Mahler.

Potrivit medicului, direcția în care ne îndreptăm nu este deloc una pozitivă a evoluției pandemiei. Beatrice Mahler afirmă că îngrijorarea este una permanentă pentru că sunt șanse să revenim la situația din noiembrie.

„Nici într-un caz. Intenția noastră de a reorganiza activitatea institutului, de a crea o secție de reabilitare pentru pacientul post-COVID, nu mai poate fi pusă în practică în acest moment. Cu siguranță trebuie să rămânem responsabili și să continuăm să aplicăm cu atenție măsurile pe care le cunoaștem deja.

E o îngrijorare permanentă, o teamă că vom ajunge din nou la momentul noiembrie – și sperăm să nu ajungem într-o situație mai grea decât cea pe care am lăsat-o în luna noiembrie, în care să nu avem locuri pentru pacienți, în care să solicităm transferuri pentru pacienții din terapie intensivă. E o situație pe care nu ne-o dorim, este o situație care va crește stresul și managementul acestor pacienți”, a mai adăugat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe