Klaus Iohannis, ultimele detalii despre restricții. ”Nu avem altă opțiune decât măsuri severe până când vine vaccinul”

Ana Anitoiu 10.11.2020, 20:24
Klaus Iohannis, ultimele detalii despre restricții. ”Nu avem altă opțiune decât măsuri severe până când vine vaccinul”

Președintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații, marți, despre restricțiile impuse în România, în contextul în care noul coronavirus se răspândește mai repede în această perioadă decât în primăvară.

Klaus Iohannis, despre noile restricții impuse

Șeful statului a declarat că, deocamdată, noile restricții severe, ce au fost impuse începând de luni, 9 noiembrie, reprezintă singura strategie funcțională. Klaus Iohannis a punctat că și alte țări au adoptat aceeași strategie.

”Întreagă Europă se află într-un moment dramatic, este evident că virusul se răspândește mai rapid decât în primăvară. Până când nu vom avea un vaccin eficient nu există o altă soluție decât impunerea unor măsuri restrictive severe.

Aceasta este singura strategie funcțională și este adoptată de toate țările în care se înregistrează o explozie de cazuri noi. Restricțiile care au intrat în vigoare de ieri au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a mai spus că din cauza virulenței, reglementările mai puțin restrictive au fost insuficiente, iar numărul cazurilor de coronavirus a crescut mult, în România.

”Din păcate, din cauza virulenței, am văzut că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente. Lupta cu pandemia este și un test al solidarității, pe care suntem obligați să-l trecem”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis, noi declaratii despre restrictii: Nu avem alta optiune
Ilustratie a unei fiole cu vaccin pentru COVID-19

Klaus Iohannis, despre apariția unui vaccin pentru COVID-19, în România

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că veștile în ceea ce privește apariția rapidă a unui vaccin sunt bune și că există deja o strategie pentru intrarea acestuia în țară.

”Veștile privind apariția rapidă a unui vaccin sunt bune, dar trebuie să rămânem realiști. Mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă. Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de vaccin. Avem deja o strategie.

Am discutat azi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccin și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a precizat care vor fi primii beneficiari ai vaccinului pentru COVID-19, atunci când acesta va deveni disponibil, în România.

”De vaccin va beneficia inițial tot personalul din sănătate și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală. O campanie eficientă de vaccinare anti-covid ne va da șansa de a ne întoarce mai repde la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut aceste declarații după ședința ce a avut loc, marți, la Palatul Cotroceni, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful DSU, Raed Arafat, și specialiștii în gestionarea epidemiei, ca Alexandru Rafila și Adriana Pistol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...