ANCHETĂ

Medicii de pe Ambulanță se revoltă împotriva SMURD. „Serviciul lui Raed Arafat are prioritate la apelurile 112, deși personalul nu are specializările necesare”. EXCLUSIV

Cristian Botez 15.06.2022, 14:47
Medicii de pe Ambulanță se revoltă împotriva SMURD. „Serviciul lui Raed Arafat are prioritate la apelurile 112, deși personalul nu are specializările necesare”. EXCLUSIV

De mai bine de o lună, cele două instituții medico-sanitare destinate intervenției în caz de urgență, de asistență și acordarea primului ajutor și de transport către unitățile medicale, Ambulanța și SMURD, se confruntă, unii pentru păstrarea independenței și identității, și vorbim de serviciile naționale de ambulanță, iar alții, SMURD, pentru supremație și dominație absolută a tot ceea ce înseamnă serviciile de urgență medicale din România.

Referendumul care a declanșat războiul

La începutul lunii mai, anul acesta, pe 6 mai mai exact, ca răspuns la încercarea lui Raed Arafat de a impune trecerea Ambulanței Naționale, instituție cu 115 ani vechime, una din cele mai vechi din țară, de la Ministerul Sănătății la Ministerul Afacerilor Interne, Federația Sindicală Națională „Ambulanța” din România a organizat un referendum intern prin care membrii sindicatului erau întrebați dacă sunt de acord. Rezultatul votului a fost aproape în totalitate pentru menținerea Ambulanței în structura Ministerului Sănătății. Dintre angajații serviciilor publice de ambulanță, 7833 din 7924, adică 98% dintre aceștia, au refuzat0 prin votul lor să treacă, să fie transferați la Ministerul Afacerilor Interne.

O lovitură puternică pentru doctorul Arafat care, neobișnuit să piardă, a spus că votul nu este relevant, pentru că la vot nu au participat toți angajații Serviciilor publice de Ambulanță. În replică, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a spus că îi va da satisfacție și va organiza un al doilea referendum cu toți angajații Ambulanței Române. Poziție susținută și de președintele Federației Sindicale Naționale „Ambulanța” din România, Gheorghe Chiș, care a acordat, în exclusivitate pentru Impact.ro, un amplu interviu pe această temă, dar și pe alte aspecte care țin de situația Serviciilor publice de Ambulanță.

Cârtițele de la Sănătate

Așadar, confruntarea dintre Ambulanța Națională și SMURD, dintre Ministerul Sănătății și cel de Interne, dintre dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, pare a fi intrat în linie dreaptă, urmând, în scurt timp, o confruntare decisivă. Și Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale a Ambulanțierilor din România, prezintă, cum am spus-o și mai sus, în exclusivitate pentru impact.ro, detalii despre această luptă.

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, „patronul” Seviciului de Ambulanta

Și cheia câștigării acestei lupte pare a fi schimbarea care se va produce în modul de funcționare a Comisiei Interministeriale Interne-Sănătate, instituită prin Ordonanța de Urgență nr.1 din 2014. Astfel, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, este pe cale de a răsturna raportul de forțe și de a lua din puterea scăpată de sub control, și suspect de tolerată de înaltele instituții ale statului, prin schimbarea reprezentanților Ministerului Sănătății în Comisia Interministerială, Interne-Sănătate, înființată prin aceeași ordonanță guvernamentală nr. 1 din 2014, în care Raed Arafat a dezechilibrat raportul reprezentanților, celor două ministere, oficial câte patru de fiecare instituție, deoarece cei care reprezentau Ministerul Sănătății erau foști colaboratori de-ai săi.

Președintele Sindicatului „Ambulanța”, precizări în exclusivitate pentru Impact.ro

Dar iată ce ne spune Gheorghe Chiș, președintele Federației Sindicale Naționale „Ambulanța” din România în legătură cu toate acestea:

„SMURD  are două tipuri de echipaje. Are echipajul de terapie intensivă, și acest tip de echipaje există doar în 20 de județe din țară, cu personal medical, și apoi, al doilea tip de echipaje SMURD sunt cele cu echipaj de paramedici, cu pompieri de altfel. Acești pompieri, o precizară necesară, nu au pregătire medicală.

La demararea acestui sistem de urgență s-a avut în vedere ca aceste echipaje de pompieri să aibă următorul rol: în situațiile în care nu există resursă de echipaj medical profesionista, așa cum există la echipajele Serviciilor de Ambulanță, să existe un prim răspuns din partea unui echipaj, care fiind format, așadar, din pompieri, să ajungă la locul solicitării până la sosirea echipajelor medicale.

Rolul imediat al acestor echipaje de pompieri urma să fie, prin cunoașterea protocolului de bază privind resuscitarea, de menține funcțiile vitale ale victimelor sau pacienților, de la caz la caz, până la sosirea unui echipaj medical de urgență. Acesta a fost principiul de bază când s-a creat sistemul SMURD, în 2006. Dar, din păcate, funcționarea SMURD, pe acest principiu, nu a durat prea mult. Atunci, doctorului Arafat i s-a oferit atunci postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății cu menirea de a conduce acest sistem medical de urgență”.

Pompierul, simplu șofer

Gheorghe Chiș despre evoluția SMURD: „Așadar, acest sistem medical de urgență care i s-a dat pe mână doctorului Arafat includea echipajele medicale din SMURD și, iată, Serviciile de Ambulanță”. Astfel că echipajele SMURD-Pompieri, cu excepția celor de terapie intensivă care se găsea în doar vreo 20 de județe din țară, din structura inițială SMURD, ajunseseră să fie deservite de un pompier, adică șofer, iar medicul și asistentul de pe mașinile SMURD erau din cadrul Unităților de Primiri Urgențe, de la spitalele județene sau de la câteva spitale din București. Practic, medicul și asistentul de pe mașinile SMURD erau angajați ai spitalelor. Deci, aceștia lucrau, fiind angajați ai spitalelor la UPU (fostele camere de gardă, n.r.), și, periodic, potrivit unui grafic de activitate, urcau și deserveau pe mașinile SMURD la intervenții.

Este bine de precizat, în ceea ce privește mașinile de intervenție medicală la urgențe, că mașinile de culoare roșie, pe care le văd oamenii, în mod curent și frecvent, gonind cu girofarurile pornite și sirenele date la maxim, sunt știute, în mod greșit, ca fiind ale SMURD. Ele sunt de Pompieri, așa cu și scrie destul de mare, cu galben pe caroserii. Și acestea au, ca echipaj, un pompier, care este și șofer, și, eventual, un paramedic, cu pregătire bazică de acordare a primului ajutor, până la sosirea unui echipaj cu personal medical calificat.

Și este bine de spus că, în România, termenul de „paramedic” nu definește acel tip de cadru medical așa cum se vede în, de exemplu, filmele americane. La noi, acești paramedici au, ca studiu, dacă nu e chiar prea mult spus, un modul de pregătire de tip „prim ajutor”, fără a fi calificați, de exemplu, pentru un consult clinic elementar sau, să zicem, intervenția în caz de șoc anafilactic.

La nivelul țării, sunt doar 20 de județe cu mașini SMURD, iar în București două sau trei, pe care scrie Terapie Intensivă, și care au în componență și medic, și asistent medical. Și aceia, din rândul medicilor și asistenților Serviciului de Ambulanță județene sau a unora din spitalele Capitalei. Deci, ai ministerului Sănătății. Și aici, șoferul fiind pompier, angajat al MAI.

Doctorul Gheorghe Chis

Înființarea DSU, jackpot pentru dr. Raed Arafat

Dar iată ce atribuții ale DSU sunt stipulate în OG nr.1 /2014, prin care a fost în s-a înființat această instituție de forță a statului: „coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU”.

Și iată care sunt puterile doctorului Arafat, date de această ordonanță de urgență a Guvernului României: „ secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, coordonează: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență; Inspectoratul General de Aviație, cu excepția misiunilor de ordine publică care sunt coordonate de către secretarul de stat pentru ordine publică; coordonează operațional serviciile de ambulanță județene, respectiv Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, UPU/CPU, serviciile publice Salvamont și Salvaspeo și activitățile de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență”.

În plus, puterea dată doctorului Raed Arafat de către acest D.S.U., de la înființare,  sporește si prin următorul punct de la Articolului I al O.G. „În exercitarea atribuțiilor, Departamentul folosește personal încadrat în condițiile legii, inclusiv prin detașare, din cadrul Ministerului Sănătății, precum și din alte instituții publice, după caz”. Practic, dr. Arafat, deși secretar de stat în Ministerul de Interne poate dispune de resurse de la Ministerul Sănătății”.

Dr. Arafat a încălcat înțelegerea inițială dintre el și sindicatele  serviciilor de ambulanță

Odată făcute aceste precizări juridice și administrative, ne întoarcem la interviul acordat de Gheorghe Chiș, președintele Federației Sindicale Naționale „Ambulanța” din România, exclusiv pentru impact.ro. Gheorghe Chis: „Dr. Raed Arafat asta a făcut, asta a vrut. Să coordoneze tot ce se putea coordona.

Pe sistemul „comanda la mine!”. Și nu e rău, dintr-un punct de vedere. În anumite situații. Dar, din păcate, ceea ce am discutat noi atunci, să existe o dezvoltare a tuturor componentelor structurale din urgență, care acționează împreună, sub coordonarea Dispeceratului 112, pe care orice cetățean îl cunoaște foarte bine, s-a modificat în timp.

Raed Arafat, langa pompierii SMURD

După ce, atunci, la înființarea DSU, mi-a spus că premierul Ponta, care era în 2014, a hotărât acel lucru, eu i-am zis că nu ar fi bine, pentru că a început dezvoltarea sistemului de urgență la Ministerul Sănătății, și că ar trebui să-l continue tot acolo, nu la Interne. Atunci mi-a zis „Nu, nu, nu… E mai bine acolo, la Interne”. Bine, vă zic eu acum, și asta se vede, dânsul are o afinitate pentru unitățile militare, pentru arme… cine știe, de ce… (și Gheorghe Chiș. Zâmbește cu înțeles, n.r.). Mă rog, asta e, asta îi place, asta face(..)”

Echipajele paramedicale SMURD, favorizate la dispeceratul 112

Gheorghe Chiș: „Revenind la crearea sistemului de urgență în viziunea lui Arafat. E de apreciat ce e de apreciat, faptul că doctorul a fost foarte consecvent în proiectul dânsului și că s-a luptat pentru acesta. Problema e ce a făcut pentru acesta și care sunt rezultatele pentru ce s-a făcut după, haideți să spunem, în perioada 2014-2022. Dacă voia sistem care să fie funcțional, privea tot sistemul, în întregimea lui. Și revenim la cum e structurat SMURD. Cum am mai zis, are două componente. Cea cu echipaje medicale și cel cu echipaje paramedicale. Românii au crezut, cred, unii, că paramedical e ceva peste medic. Nu. Este personal mediu, pe lângă cea de medic, cu puține cunoștințe, de bază numai.

Dar iată ce s-a întâmplat, mai ales după ce dr. Arafat a trecut la Interne, acesta s-a ocupat foarte intens de dezvoltarea echipajelor paramedicale, aceste fiind, evident, ale MAI, neglijând, ușor, ușor, serviciile de ambulanță, în așa fel încât să își dezvolte, să-și crească numărul de echipaje de paramedici. Și așa s-a ajuns ca echipajele cu paramedici să fie trimise primele la orice caz de urgență medicală. Prin dispeceratul 112, al STS, care are un index, elaborate și impus chiar de Raed Arafat, în care se spune clar la ce gen de urgență sunt trimise echipajele. Și indexul favorizează total echipajele paramedicale ale Pompierilor, fără personal medical calificat”.

„Ce să facă un pompier la o urgență medicală? Când el nu are responsabilitate la malpraxis!”

Gheorghe Chiș: „Între timp, oamenii s-au mai deșteptat. Nu mai suntem acum 20 de ani, când lumea era total extaziată de SMURD și Arafat. Acum omul se întreabă. Ce să facă un pompier care vine la mine când am o urgență medicală? Să-mi zică doar haideți să mergem la spital?
Păi nu aceasta este politica asistenței medicale de urgență. Pentru că paramedicul, pompierul, nu este asistent medical, intervine la cazuri medicale ceea ce nu este în regulă, nu are responsabilitate de malpraxis. Adică dacă se întâmpla ceva în timpul unei manevre făcute de paramedic, acesta nu poate fi tras la răspundere”.

”Colectiv”. Cum au fost oprite Ambulanțele SABIF de la intervenție

A rămas în conștiința colectivă, niciodată recunoscut sau declarat oficial, că în tragica noaptea incendiului de la clubul „Colectiv” , soldat cu zeci de victime, mașinile de intervenție de ambulanță, mai exact cele de la SABIF (Serviciul de Ambulanță, București-Ilfov) au fost blocate, angajaților spunându-li-se să nu intervină la locul incendiului.La ordinul dr. Raed Arafat.

Dar iată ce-și amintește Gheorghe Chiș: „Știu asta din partea colegilor mei. Printre primii care au ajuns acolo au fost de la SABIF și imediat ce au ajuns acolo, cei de la Pompieri, de la SMURD le-au spus hai plecați, plecați de-aici! A fost o chestie, ceva de genul plecați și lăsați-ne pe noi. Că imaginea e la mine (la SMURD, n.r.). Bineînțeles că în momentul în care s-a anunțat evenimentul, cei de la SABIF, care atunci încă mai aveau sediul, garajul pe strada Eminescu, deci, relative aproape, au alocat imediat cele mai apropiate resurse.

Așa au ajuns echipajele Ambulanței acolo și imediat s-au apucat să intervină, să facă ceea ce era de făcut. Ulterior au sosit echipajele paramedicale, Pompierii și terapie intensive ale lui Arafat, a venit și doctoral Arafat și celor de la serviciile de Ambulanță SABIF li s-a spus „Haideți, plecați! Voi vedeți de celelalte probleme ale cetățenilor!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...