Medic pneumolog, despre efectele izolării: „Mulţi dintre cei care se prezintă la medic sunt decondiționați fizic”

Elena Avramescu, Ioana Nicolae 21.04.2021, 10:56
Medic pneumolog, despre efectele izolării: „Mulţi dintre cei care se prezintă la medic sunt decondiționați fizic”

Medic pneumolog, despre efectele izolării. Un medic pneumolog la Spitalul Militar din Galaţi, Sorin Bivolaru, a ajuns la concluzia că în urma izolării provocate de pandemie mai mulți pacienţi sunt decondiţionaţi fizic. Astfel că lipsa mişcării fizice poate provoca numeroase boli, după cum susţine doctorul.

Medic pneumolog, despre efectele izolării

Se pare că reducerea activităţii fizice dar şi surplusul de kilograme a afectat foarte mulți oameni din Galați care au venit la medic spunând că obosesc foarte repede şi nu mai pot face activităţile fizice pe care le făceau până acum. Pacienţii au fost văzuţi de medici cardiologi şi pneumologi care, în pofida acetsor plângeri, nu au descoperit boli potrivite simptomatologiei existente.

În ultimele luni am consultat foarte mulţi pacienţi care reclamau faptul că sau . Majoritatea dintre pacienţi veneau la pneumolog după ce făcuseră în prealabil o vizită şi la cardiolog, ocazie în care nu s-au găsit elemente sugestive pentru boală cardiacă care sa justifice simptomatologia reclamată de pacient. După investigaţii pneumologice, la majoritatea pacienţilor nu s-au identificat elemente sugestive pentru boală pulmonară, a spus dr. Sorin Bivolaru pe pagina sa de Facebook.

Însă explicația pentru aceste lucruri manifestate de pacienți este destul de simplă, astfel că odată cu reducerea activităților fizice, a apărut surplusul de kilograme iar astfel comoditatea a pus stăpânire pe fizic și psihic.

Medic pneumolog, despre efectele izolarii
Medicul pneumolog Sorin Bivolaru

„Lipsa de activitatea fizică în sine poate să determine apariția multor boli”

Am să explic puțin fenomenul pentru că, există pe lângă pacienți și foarte mulți medici care scapă din vedere următoarea situație. Am trecut de ceva vreme pragul de un an de la debutul pandemiei de COVID19, timp în care majoritatea dintre noi ne-am redus foarte mult activitățile fizice. Odată cu reducerea activităților fizice, surplusul de kilograme și-a făcut apariția, iar odată cu ele, comoditatea a pus stăpânire pe fizicul și psihicul nostru. În traducere liberă, după munca de acasă, limitarea activităților fizice, mulți dintre cei care se prezintă la medic pentru acuzele de mai sus, sunt DECONDIȚIONAȚI FIZIC. PUNCT.

Asta nu Înseamnă ca sunt bolnavi, ci că sistemul lor muscular și-a pierdut tonusul pe fondul reducerii activităților fizice. Mai adăugați la scăderea tonusului musculat și kilogramele acumulate pe parcursul ultimului an de pandemie. Lipsa de activitatea fizică în sine poate să determine apariția multor boli. Asta ca să fie clar pentru toată lumea.

În încheiere, medicul a spus și ce trebuie făcut pentru a combate aceste stări, iar cel mai important este faptul ca oamenii să conștientizeze necesitatea schimbării stilului de viață, precum și importanța exercițiului fizic.

Ce e de făcut? Evident, o examinarea medicală generală pentru a exclude alte patologi care au o simptomatologie similară. Este nevoie ca oamenii să conștientizeze necesitatea schimbării stilului de viață și importanța exercițiului fizic. Variația și periodizarea programului sunt deosebit de importante pentru o creștere optimală a forței și rezistenței. Antrenarea organismului se poate face în multe moduri, iar cele mai potrivite, plăcute și eficiente sunt: mersul cu ritm rapid, alergarea, mersul pe bicicletă, înotul, urcatul și coborâtul scărilor, genuflexiuni, flotări, tracțiuni la bară, etc, a încheiat medicul Sorin Bivolaru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...