Mașinile electrice au devenit din ce în ce mai des întâlnite pe drumurile țării noastre. Ca răspuns la posibilele viitoare interdicții cu privire la motoarele cu combustie, producătorii de mașini se întrec într-o cursă „nebună” pentru a scoate pe piață noi modele complet electrice. Astfel, s-a ajuns la îmbunătățirea rapidă a tehnologiei pentru producerea de mașini electrice cu autonomie mai mare.
Trecute sunt vremurile în care o mașină electrică nu se putea apropia de numărul de kilometri pe care îi puteai face cu un rezervor de combustibil. În urmă cu câțiva ani, autonomia autoturismelor electrice era principalul motiv pentru care oamenii le ocoleau. Acum, mașinile electrice au devenit din ce în ce mai populare, mai ales datorită faptul că producătorii au găsit soluții pentru autonomii mai mari.
Pe măsură ce apar tot mai multe puncte de încărcare în toată țara, este mai ușor ca niciodată să conduci o mașină electrică, chiar și una cu o autonomie relativ mică. Totuși, dacă vrei să fii sigur că vei parcurge distanțe lungi fără a fi nevoit să oprești, următoarele mașini electrice cu autonomie mare sunt cele pentru care ai putea să optezi.
SUV-ul EQS de la Mercedes cântărește 2,7 tone și este o mașină impunătoare, dotată cu cele mai noi tehnologii. Cu toate acestea, EQS se mândrește și cu una dintre cele mai impresionante baterii. Autoturismul folosește aceeași platformă ca și limuzina EQS, însă este mai greu și aerodinamica are o aerodinamică mai redusă.
Chiar și așa, SUV-ul este una dintre mașinile electrice cu autonomie mare. Când este timpul să reîncărcați, nu va trebui să stați prea mult timp departe de confortul SUV-ului EQS, deoarece o încărcare de la 10 la 80% va dura doar 31 de minute la o rată de 200 kW. Autonomia acestui autovehicul este de 366 mile, adică în jur de 590 km.
Pe lângă faptul că oferă un spațiu generos, bolidul Mustang Mach-E este dotat cu un motor de 294 CP, iar bateria sa îl ajută să parcurgă chiar până la 372 de mile (aproape 600 km). Ba chiar mai mult de atât, dacă alegeți varianta GT, trebuie să aflați că aceasta moștenește unele dintre acreditările tradiționale ale Mustang-ului, ajungând de la 0 la 100 km/h în doar 3,7 secunde.
Din lista noastră cu mașini electrice cu autonomie mare nu trebuie să excludem nici Tesla Model 3. Tesla Model 3 este pe piață încă din 2019 și, deși are mai mulți rivali decât oricând, este destul de ușor să ne dăm seama de ce atât de mulți susținători ai vehiculelor electrice au cumpărat deja acest model. Când vine vorba de autonomia bateriei, între două încărcări, Testa Model 3 poate parcurge în jur de 601 km.
Primul SUV al lui Polestar vizează capătul premium al pieței SUV-urilor electrice, concurând cu Audi e-tron și BMW iX . Împărțind o platformă cu Volvo EX90, modelul Polestar 3 este echipat cu un acumulator deosebit de mare de 107 kWh. Compania susține că această unitate este perfectă pentru o autonomie de până la 379 de mile (609 km), iar capacitatea de încărcare de 250 kW face ca bateria să se încarce de la 10 până la 80% în doar 30 de minute.
iX este SUV-ul electric de top al celor de la BMW și are o autonomie de până la 380 de mile (612 km). Chiar dacă are 2,4 tone, performanțele sale sunt impresionante. Chiar și cel mai slab xDrive40 va accelera de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde. Alternativ, puteți opta pentru un xDrive 50, care este dotat cu un motor de 523 CP și un cuplu de 765 Nm. Aceste dotări vor propulsa mașina de la 0 la 100 km/h în doar 4,6 secunde.
Când vine vorba de mașini electrice cu autonomie mare, nu trebuie să trecem cu vederea peste Hyundai Ioniq 6. La prima vedere poate părea foarte diferit de fratele său mai mic, Ioniq 5, însă cele două sedan-uri sunt destul de asemănătoare acolo unde contează cel mai mult.
Bazat pe aceeași platformă (e-GMP) ca și Ioniq 5, Hyundai Ioniq 6 vine cu o varietate de setări diferite de transmisie și baterie, iar toate acestea oferă o autonomie de peste 250 de mile (402 km). Dacă optați pentru modelul cu tracțiune spate echipat cu o baterie de 77,4 kWh, acesta este ultra-aerodinamic și poate călători până la 614 km cu o singură încărcare.
Mașina care a asigurat locul bine meritat de Tesla pe piața mașinilor electrice, Model S, a primit o actualizare majoră în 2021. Cu o autonomie de aproximativ 650 de kilometri, modelul Long Range, Tesla Model S, rămâne unul dintre cele mai fiabile autoturisme electrice.
SUV-ul electric de clasă medie al Tesla este echipat cu un motor de 680 CP, care îl ajută să se propulseze de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde. Bateria de 95 kWh, iar asta îi oferă o autonomie de 580 km. În schimb, chiar dacă are aceeași baterie, varianta de 1.020 CP are o autonomie mai mică (547 km).