Marinarii salvați din mijlocul Mării Negre au ajuns în portul Constanța. Doi dintre ei sunt încă dați dispăruți VIDEO

Ioana Constantin 12.03.2021, 11:38

Marinarii salvați au ajuns în portul Constanța. Mobilizare impresionantă în portul Constanța, după ce zeci de reprezentanți ai autorităților portuare și locale i-au preluat pe cei nouă marinari ucrainieni salvați, ieri, din mijlocul  mării, după ce nava lor s-a scufundat. Din păcate, unul a decedat, alți doi sunt dați disparuți, iar o femeie, aflată si ea la bord a fost rănită și dusă încă de ieri la spital cu un elicopter.

Marinarii salvați au ajuns în portul Constanța

Cei 9 marinari ucrainieni au ajuns în portul Constanța cu nava salvatoare Falcon. În dana de pasageri au fost trimise nouă ambulanțe cu echipe medicale, precum și reprezentanți ai Gărzii de Coastă, Căpităniei și Direcției de Sănătate Publică. Au ajuns și angajații de la Medicina Legală pentru a prelua cadavrul unuia dintre marinarii decedați în naufragiu și recuperat de echipajul românesc. Altți doi marinari sunt în continuare dați dispăruti.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a alocat resursele necesare pentru triajul celor 9 membri ai echipajului aduși în port. Este vorba de două echipaje medicale un B2 și C1 și două autospeciale de transport victime multiple, un microbuz și autospeciala CBRN pentru operațiunile de decontaminare precum și resurese de la Serviciul de Ambulanță, două echopaje medicale pentru acțiunile de triaj, a declarat Colonelul Cristian Amarandei, comandant ISU Dobrogea.

Starea de sănătate a supraviețuitorilor este bună. A fost efectuat triajul epidemiologic și, de asemenea, li s-au făcut teste rapide antigen, rezultatele fiind, din fericire, negative. Tânăra de 26 de ani, rănită în naufragiu, care joi după amiază a fost adusă cu elicopterul la spital, are o fractură de piramidă nazală și nu va rămâne internată.

Marinarii sunt stabili hemodinamic, au fost testați antigen. Toți sunt negativ, au stat 6 ore în apa iar acum se resimt. Trebuie duși la spital pentru investigații la urgență, radiologic și paraclinic, a spus și Laurențiu Bădescu, director SAJ Constanța.

Marinarii salvati din mijlocul Marii Negre au ajuns in portul Constanta
Marinarii salvati

În plus, o plută de salvare în derivă fără supraviețuitori a fost găsită asă[zi de echipajul fregatei „Regina Maria” iar fregata se află în zona în care joi o navă cu echipaj ucrainean s-a scufundat.

Raionul de căutare a fost extins, pe parcursul nopții de 11 spre 12 martie, din cauza condițiilor hidro-meteorologice din zonă, iar vineri, 12 martie, în jurul orei 09.00, nava militară a descoperit un punct de contact pe suprafața mării, cel mai probabil o plută de salvare în derivă. În conformitate cu planurile de căutare emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), cercetarea continuă cu elicopterul Puma Naval 141 de la bordul fregatei, care survolează raionul maritim, cu nava „Artemis” a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și cu nava Gărzii de Coastă MAI 0201. Cele trei nave românești și elicopterul Puma Naval acționează în comun, a anunțat Statul Major al Forțelor Navale.

Între timp, la 75 mile marine de Constanța, unde s-a scufundat nava Volgo Balt 179, o navă a Gărzii de Coastă și o fregată a Marinei Militare continuă operațiunea de recuperare a celorlalți doi marinari dispăruți în apele mării. În paralel, autoritățile încearcă să afle ce s-a întamplat și cum a fost posibilă o astfel de catastrofă. Nava s-ar fi rupt în două din cauza vremii, iar la scurt timp după transmiterea semnalului SOS de către comandant, s-a scufundat.

În primul rând, aș vrea să mulțumesc compaiei private pentru intervenția și profesionalismul de care au dat dovada. La 4.40 s a primit apel de distress, a fost recepționat de Falcon care era la 18 mile distanță și apoi retransmis. Ulterior s-a luat legătura cu forțele participante, iar Falcon a ajuns prima la locul sinistrului. Nava era deja scufundată. S-a găsit pluta și supraviețuitorii. Au fost recuperate 11 persoane din care una decedată. Alte două persoane au rămas în apă, nemaiputând fi recuperate. Acum activitățile de căutare continuă.

Avem 3 nave, Fregata Regina Maria, Nava Aremis de la ARSVOM și una de la Poliția de Frontiera. Avem și un elicopter. Apoi fregata se va retrage și rămân cele două nave. IÎn momentul de față se caută două persoane. A fost o operațiune dificilă din două motive. Unul, gradul mării, era foate ridicat și doi, distanța față de țărm, de 76 de mile. Tot ce avem acum sunt presupuneri. Marinarii vor rămâne în țară pentru declarații. Probabil că nava s-a rupt în urma vremii nefavorabile. În momentul de față nu există urme de poluare, dar se monitorizează zona, a declarat Cosmin Dumitrache, director general ANR

„A fost o operațiune dificilă, dar partea română a făcut față”

Cei 9 marinari ucrainieni vor fi audiați de autoritățile române, de organele de cercetare care au preluat acest caz, iar la final vor putea pleca acasă. Reprezentanții Ambasadei Ucrainei la Bucuresti fac deja demersuri în acest sens iar la ambasada s-a deschis și o linie de urgență pentru rudele marinarilor.

Mai întâi de toate țin să menționez că de la prima oră a tragediei am fost în contact cu ANR. A fost o operațiune dificilă dar partea română a facut față și vreau să le mulțumesc sincer tuturor pentru asistența și ajutorul acordat marinarilor ucrainieni. În ceea ce privește soarta marinarilor vor sta nu mai mult de două zile. Noi avem o echipă de la consulat care deja lucrează cu poliția de frontieră și organele române ca să facem formalitățil,e să îi ducem acasa la familiile lor. La ambasadă avem și o linie de urgență, am vorbit cu rudele au toate informațiile, speram să fim operativi și să reușim să îi ajutăm pe oameni să ajungă la famiile lor în decurs de două, trei zile, a menționat Pavel Rohovei, însărcinat cu afaceri interne al Ambasadei Ucrainei.

Ancheta autorităților române se anunță una destul de dificilă. O echipă de scafandrii va trebui sa ajungă la epavă, să o studieze și să stabilească ce s-a întamplat cu exactitate. Între timp, zona catastrofei va fi monitorizată de către reprezentanții autorității navale si cei de la mediu, pentru a se evita o eventuală poluare, deoarece nava era încarcată cu cărbune, iar acesta ar putea ieși la suprafață.

Urmăriți Impact.ro și pe