Update. Navă scufundată în Marea Neagră când venea spre Constanța. Cei nouă marinari salvaţi au ajuns în Port (video)

Ana Anitoiu 12.03.2021, 09:58
Update. Navă scufundată în Marea Neagră când venea spre Constanța. Cei nouă marinari salvaţi au ajuns în Port (video)

O navă ce se îndrepta spre portul Constanța s-a scufundat joi în Marea Neagră, la 70 de mile în larg, în apele internaționale. Operațiunea de salvare a marinarilor a început la scurt timp de la apelul marinarilor. Din primele informații, două persoane au decedat și una a fost dată dispărută.

Răsturnare de situație în cazul navei scufundate în Marea Neagră

Update, vineri, 12 martie, ora 9:50. Vineri dimineață, nava GSP Falcon, care a pornit într-o misiune de salvare a echipajului de pe nava din Ucraina scufundată în cursul zilei de ieri în Marea Neagră, a acostat în Portul Constanța. Astfel, la mal au ajuns nouă dintre marinarii salvați în urmă cu o zi. La fața locului au fost solicitate mai multe echipaje SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Constanța, urmând ca medicii să îi evalueze pe marinari.

Conform informațiilor oferite de către reprezentanții Grupului de Serviciii Petroliere, nava a ajuns la ora 7.05. De asemenea, după primele evaluări, starea de sănătate a marinarilor este una bună. Nava ucrianeană avea la bord 13 marinari atunci când s-a scufundat în apele internaționale ale Mării Negre. Un echipaj românesc a intervenit pentru salvarea marinarilor. Deocamdată, doi dintre marinari au fost declarați decedați, zece au fost salvați și unul este căutat în continuare. O femeie, care se numără printre cei zece marinari salvați a fost preluată de către un elicopter și transportată la spital, după ce starea sa s-a înrăutățit.

Update, joi 11 martie, ora 14.27. Au apărut primele imagini cu operațiunea de salvare din elicopter. Se poate vedea cum unul dintre marinarii ucraineni este scos din apele învolburate ale Mării Negre.

Update joi, 11 martie, ora 12:55. Deși informațiile inițiale se refereau la o navă rusească ce s-a scufundat în Marea Neagră, în realitate a fost vorba despre un vapor sub pavilionul Insulelor Comore, cu un echipaj format din marinari ucraineni. Radu Petrescu, directorul de comunicare al Grup Servicii Petroliere, a declarat că nouă dintre persoanele salvate sunt în stare stabilă, iar una este într-o stare ”mai puțin bună”. A fost cerută intervenția unui elicopter al companiei pentru a o transporta la țărm. El a precizat la Digi 24 că până în acest moment nu se cunosc cauzele exacte ale incidentului.

De asemenea, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a spus pentru Agerpres că nava Volgo Balt 179, construită în urmă cu 48 de ani, cu o capacitate de 3.500 tdw (tonaj deadweight), transporta cărbune din portul rusesc Rostov-pe-Don către Constanţa. El a spus că una dintre persoanele care au murit în urma scufundării cargoului ar fi comandantul navei. O altă persoană a decedat, iar alta este dată dispărută, conform bilanțului provizoriu. În total, la bordul navei se aflau 12 bărbați și o femeie, conform reprezentanților GSP.

Echipajul remorcherului care a intervenit după ce nava  s-a scufundat în Marea Neagră, despre intervenție

Update joi, 11 martie, ora 10:04. Echipajul remorcherului GSP care a intervenit după ce nava rusească “Volgo Balt 179” s-a scufundat în Marea Neagră a precizat că incidentul s-a petrecut dimineața, în jurul orei 4:40. Acesta a menționat că operațiunea de salvare a început imediat, în condiții meteorologice extrem de dificile, cu valuri înalte de patru metri.

”La 04:40 dimineața GSP Falcon a recepționat un mesaj de urgență de la nava Volgo Balt 179. Operațiunea de Salvare a început fără întârziere, în condiții meteo deosebit de dificile 50 km/h și valuri de 4 metri. Ultimul mesaj transmis de Volgo Balt 179 a fost de abandon navă. Până în acest moment au fost salvați 10 marinari. Aceștia se află în siguranță la bordul GSP Falcon. Două persoane au decedat. În același timp se caută în apele mării încă o persoană. Comandatul GSP Falcon, Victor Marina, conduce operațiunile de salvare. Poziția comunicată de Volgo Balt 179 la momentul SOS: 76 de mile în largul Mării Negre”, a transmis echipajul remorcherului GSP.

Nava ruseasca scufundata in Marea Neagra cand venea spre Constanta. Cate victime sunt pana in acest moment
Furtuna in Marea Neagra

Motivul pentru care nava s-a scufundat în Marea Neagră

Nava cu echipaj exclusiv rusesc ce s-a scufundat în Marea Neagră se îndrepta către portul Constanța încărcată cu cărbune. Cel mai probabil, aceasta s-a scufundat din cauza unei furtuni foarte puternice. Incidentul s-a petrecut la 70 de mile marine de coasta litoralului românesc, în dreptul localității Vadu.

Marinarii ruși au transmis un mesaj SOS și au sărit în apă ca să se salveze. Zece dintre ei au fost recuperați de echipajul unui remorcher al GSP Constanța. Marinarii români au fost chemați să intervină cu o navă de salvare. Intervenția este în desfășurare. Potrivit celor de la Grup Servicii Petroliere (GSP), două persoane au murit.

Tragedie în Marea Neagră, în largul coastei Turciei

Acest incident cumplit vine după ce, în luna ianuarie, o altă navă de marfă s-a scufundat în Marea Neagră, în largul coastei Turciei. Atunci, două persoane au murit, după cum au anunțat atunci autoritățile turce. A fost vorba despre un cargou numit „Arvin” ce arbora pavilionul Palau, o țară insulară din Pacific.

„Echipajul are 13 membri. Cinci persoane au fost salvate și două trupuri fără viață au fost recuperate”, a declarat guvernatorul provinciei Bartin (nordul Turciei), Sinan Güner, care a precizat că nava avea echipaj ucrainean și naviga din Georgia în Bulgaria tunci când a fost distrusă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...