Nereguli la Spitalul Județean din Constanța, depistate după un control amănunțit: „Problemele sunt cronice”

Ioana Constantin 10.03.2021, 18:15
Nereguli la Spitalul Județean din Constanța, depistate după un control amănunțit: „Problemele sunt cronice”

Nereguli la Spitalul Județean din Constanța. Actuala conducere a unității medicale, dar și cea de la Consiliul Județean, coordonatorul de credite al spitalului, susțin că fosta conducere a dat dovadă de un management defectuos, lipsă de transparență iar unele achiziții s-au făcut fără să se asigure un mediu concurențial.

Nereguli la Spitalul Județean din Constanța

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost cel care a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Controlul desfășurat a vizat verificarea respectării  prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice, verificarea modului de externalizare a serviciilor medicale și nemedicale, analiza situațiilor economico-financiare aferente anului 2020, precum și modul de organizare și desfășurare a procedurilor de recrutare și selecție personal.

În ceea ce privește modalitatea de realizare a achizițiilor directe s-au constatat unele încălcări ale principiilor transparenței și tratamentului egal, astfel au fost realizate și achiziții care nu au asigurat în totalitate un mediu concurențial. Totodată, în cadrul procedurilor de atribuire au fost identificate anumite nereguli în interpretarea și aplicarea normelor legale în achizițiile publice. Urmărirea modalității de îndeplinire a obligațiilor contractuale a fost realizată superficial de către SCJU.

În urma verificării procedurilor de încheiere a contractelor de externalizare a serviciilor medicale și nemedicale precum și a contractelor de asociere în participațiune, au fost constatate alte nereguli, precum nerespectarea principiilor liberei concurențe, a transparenței și a tratamentului egal și neutilizarea cu eficiență a fondurilor publice.

Nereguli la Spitalul Judetean din Constanta
Nereguli la Spitalul Judetean din Constanta

Problemele sunt cronice. Oxigenul este o problemă nerezolvată de 6 ani de zile. Noi am început demersurile legale care se pot lua în aceste situații, astfel încât să reușim să aducem în plină legalitate lucrurile. Externalizările facute la spital vizează niște servicii vitale, imagistică, laborator. Evident că sunt indispensabile pentru un spital, dar cred că trebuie să găsim, împreună cu o firma de avocatură, acele măsuri ca să intrăm în legalitate, a spus Tiberiu Tofolean, manager SCJU Constanța.

La capitolul situații financiare au fost constatate unele denaturări ale raportărilor, din bilanțuri.  Aceste neconcordanțe s-au produs ca urmare a gestionării necorespunzătoare de către compartimentul de specialitate al SCJU Constanța, a contractelor de concesiune încheiate între instituția sanitară și medici sau cabinete medicale.

S-a efectuat acest control cu o serie de constatări și mai departe acest raport al controlului va fi înmânat consiliului de administratie. Așteptăm propunerile cu privire la măsurile ce trebuie luate. Cred că trebuie să așteptăm să ne transmită consiliul de administratie și echipa managerială aceste măsuri. Daca vor fi descoperite și alte nereguli, cu iz penal spre exemplu, pot fi sesizate și alte organe de alta natură, a declarat Mihai Lupu, președintele CJC.

A fost un control amplu și binevenit, care a vizat o aducere la zi și o cunoaștere a tuturor problemelor acumulate. O parte din lucruri au fost enunțate și de curtea de conturi care a facut multiple controale. Noi le știam pe unele, altele le am aflat acum iar noi trebuie să facem demersurile legale obligatorii ca să remediem neajunsurile semnalate de aceste controale, a mai spus Tiberiu Tofolean,.

Echipa de control a mai constatat deficiențe si în modalitatea de organizare și derulare a activităților de recrutare și angajare, precum și lipsa transparenței cu privire la posturile vacante.

Urmăriți Impact.ro și pe