Marea Britanie, decisă să crească cheltuielile militare. Suma se ridică la peste un miliard de lire

Elena Avramescu 24.12.2022, 15:14
Marea Britanie, decisă să crească cheltuielile militare. Suma se ridică la peste un miliard de lire

Marea Britanie a făcut un anunț important astăzi, spunând că este decisă să majoreze cheltuielile militare cu mai mult de un miliard de lire (1,21 miliarde de dolari) cu scopul de a evita reducerea acestora din cauza inflaţiei în următorii doi ani, potrivit Reuters. Astfel că ministrul de finanţe Jeremy Hunt este aşteptat să facă la primăvară anunţul cu privire la creşterea bugetară.

Cheltuielile militare din Marea Britanie vor fi majorate

Sunt șanse mari ca bugetul Ministerului Apărării din 2024/25 să crească de la 48,6 la 50,1 miliarde de lire cu scopul de a se evita o reducere în termeni reali dat fiind că inflaţia se menţine peste 10%, scrie acelaşi cotidian, informează Agerpres.

Jeremy Hunt susține că guvernul recunoaşte necesitatea de creştere a cheltuielilor de apărare şi a confirmat că va menţine bugetul militar la cel puţin 2% din PIB, în conformitate cu angajamentul faţă de NATO.

„Avem unul din cele mai mari bugete de apărare din Europa şi în 2020 am anunţat cea mai mare creştere de cheltuieli de după Războiul Rece”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt guvernamental.

În plus, orice majorare a cheltuielilor de apărare va fi luată în considerare în cadrul viitoarei revizuiri integrate, un document care va prezenta în primăvară priorităţile Marii Britanii în materie de apărare, securitate şi politică externă.

Marea Britanie, decisa sa creasca cheltuielile militare
Marea Britanie

În urmă cu câteva zile, premierul britanic Rishi Sunak urma să anunţe, după o reuniune cu liderii din Europa de Nord, ţările baltice şi Ţările de Jos în Letonia, livrarea către Ucraina a unei cantităţi extrem de mari de muniţie pentru artilerie.

„Rishi Sunak, care va sosi luni în Letonia, le va cere celorlalţi lideri ai ţărilor care participă alături de Regatul Unit la Forţa expediţionară comună (JEF) să menţină sau să depăşească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei”, conform unui comunicat dat publicităţii de biroul prim-ministrului din data de 19 decembrie.

Rishi Sunak va mai face un anunț, în care va preciza faptul că Londra are de gând să livreze „sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 de milioane de dolari) care va asigura Ucrainei un flux constant de muniţii esenţiale pentru artilerie pe tot parcursul anului 2023”, mai găsim notat în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...