Tensiuni mari între Marea Britanie și China. Premierul Rishi Sunak: „Faimoasa epocă de aur s-a încheiat”

Elena Avramescu 29.11.2022, 10:25
Tensiuni mari între Marea Britanie și China. Premierul Rishi Sunak: „Faimoasa epocă de aur s-a încheiat”

Veste nu tocmai bună dată de premierul britanic Rishi Sunak. Acesta a făcut o declarație surărinzătoare aseară, spunând că epoca de aur dintre Marea Britanie şi China a ajuns la un final. Acest lucru s-a întâmplat după arestarea şi violenţele poliţieneşti împotriva unui jurnalist de la BBC care acoperea manifestaţiile din Shanghai.

Premierul Rishi Sunak, furios din cauza acțiunilor Chinei

„Să fim clari, faimoasa ‘epocă de aur’ s-a încheiat, la fel ca ideea naivă că prin comerţ se va ajunge automat la reforme politice şi sociale”, a declarat Rishi Sunak.

Prim-ministrul britanic a ținut primul său discurs major de politică externă la Guildhall, palatul City of London, unde a ținut să precizeze mai multe lucruri legate de statul chinez.

„China este o provocare sistemică pentru valorile şi interesele noastre, o provocare care devine din ce în ce mai manifestă pe măsură ce ţara evoluează spre un autoritarism şi mai mare”.

Aceste afirmații s-au petrecut la scurt timp după arestarea şi violenţele poliţieneşti manifestate asupra unui jurnalist de la BBC care acoperea manifestaţiile din Shanghai. BBC a afirmat duminică seara că jurnalistul său Ed Lawrence a fost arestat şi încătuşat, după care a fost bătut şi lovit cu piciorul de către poliţiști cu puțin timp înainte de a fi eliberat.

Se pare că furia intensificată în China este una nemaivăzută până acum de la demonstraţiile pro-democraţie din 1989 și a fost declanşată de mobilizarea împotriva lockdown-ului dar şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Rishi Sunak, principalul favorit la functia de premier al Marii Britanii
Premierul britanic Rishi Sunak

„În loc să asculte protestele poporului său, guvernul chinez a ales să reprime mai mult, în special agresând un jurnalist de la BBC. Media, şi parlamentarii noştri, trebuie să scoată la lumină aceste probleme fără a fi pedepsiţi”, a spus premierul britanic.

„BBC nu are nicio explicaţie sau scuze oficiale din partea autorităţilor chineze, în afară de o afirmaţie a unor funcţionari, care l-au eliberat ulterior, că îl arestaseră pentru binele său în cazul în care ar fi luat COVID-19 în mijlocul mulţimii. Nu considerăm că aceasta este o explicaţie credibilă”, a notat și BBC-ul.

Se pare că Ed Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist, astfel că nu a prezentat voluntar acreditarea de presă, a notat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Acest incident nu face altceva decât să înrăutățească relaţiile deja sensibile dintre Beijing şi Londra, din cauza mai multor critici venite din partea Regatului Unit, mai ales de când cu preluarea Hong Kong-ului de către China.

„Arestarea jurnalistului este şocantă şi inacceptabilă.Dar asta nu înseamnă că nu vom căuta să avem relaţii constructive cu China în alte probleme, precum lupta împotriva încălzirii globale sau economia”, a spus luni purtătorul de cuvânt al şefului guvernului.

În ultima vreme, Regatul Unit al Marii Britanii a fost puternic marcat de violenţele suportate de un activist pro-democraţie din Hong Kong la consulatul chinez din Manchester, dar şi de informaţiile unui ONG spaniol unde se preciza că Beijingul a deschis secţii de poliţie clandestine în mai multe ţări occidentale, mai ales pe teritoriul britanic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...