Mare sărbătoare în a 3-a zi de Crăciun. Este sărbătorit Sfântul Ștefan

Daria Petrescu / 27.12.2019, 15:29
Mare sărbătoare în a 3-a zi de Crăciun. Este sărbătorit Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. Sărbătoarea este una încărcată de tradiții și obiceiuri.

Sfântul Ștefan se sărbătorește a treia zi de Crăciun

Sfântul Ștefan este recunoscut că fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub aripă, să îl urmeze peste tot.

Dat fiind faptul că rolul diaconului în biserica de odată era mult mai important decât cel din zilele noastre, Ștefan a stârnit atenția fariseilor.

Potrivit unei tradiții străvechi, de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă icoană Sfântului, ajutându-i astfel pe creștinii care suferă probleme de sănătate.

În unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc așa-numitele Pâinici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde. Se obișnuiește că aceste painici să se ungă cu miere.

În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice
În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice

De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot la biserică, pâinicile se împart copiilor sărmani.

Tot în această zi este bine să dăruim icoană Sfântului nostru Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave dar și pentru sporul casei.

Tot că un semn al iubirii, prețuirii și respectului pe care i-l purtăm Sfântului martir Ștefan este bine că în această zi persoanele certate să se împace.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ștefan

-Dintre bărbaţi, 273.000 poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel.

-3.300 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel

-1.000 care au numele Ștefănuț şi pe 580 îi cheamă Fane

-dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefania

– 22.630 sunt Ştefana şi 9.193 Fănica

Tradiții și obiceiuri Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan

În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. Pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele Ştefan.

Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mult timp cu persoane orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană.  Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac pâinici în forme rotunde.

Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI