Mare atenție la produsele de post. Ce scrie, de fapt, pe etichetele alimentelor cumpărate de mulți în această perioadă

Ioana Bucur 08.04.2022, 14:46
Mare atenție la produsele de post. Ce scrie, de fapt, pe etichetele alimentelor cumpărate de mulți în această perioadă

În perioadele de restricții alimentare ce ar trebui să ne pregătească atât trupul cât și sufletul pentru cele mai importante sărbători creștine, vedetele de pe rafturile magazinelor din întreaga țară devin produsele de post, însă nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de promisiunile făcute pe etichete sau ambalaje. Identificarea alimentelor ce merită să fie adăugate în coșul nostru de cumpărături este pe cale să devină mai ușoară.

Noul aliat pentru perioada de post

Produsele de post sunt la mare căutare în această perioadă. Oameni caută înlocuitori pentru gustările și mâncărurile preferate care să respecte restricțiile alimentare impuse în perioada postului. Specialiștii de la Protecția Consumatorului au creat o „unealtă” ce va deveni ajutor de nădejde pentru ei: o aplicație ce le va permite să afle câte E-uri, zahăr, sare, calorii sau alergeni sunt în produsele alese.

„Cu ajutorul aplicației Gratuite InfoCons, consumatorii află instant prin scanarea codului de bare de pe ambalajul pâinii, al pateului de post, al margarinei, al unei halva, al sucului tip ceai, al gumei de mestecat, câte E-uri consumă, dar și care sunt tipurile acestora. Într-o formulă explicită, aplicația InfoCons oferă consumatorilor toate informațiile despre aditivii alimentari regăsiți într-o astfel de gustare”, se precizează pe site-ul infocons.ro.

Cu ajutorul aplicației, oamenii vor putea salva produsele pe care vor să le consume ca gustare de post pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri și de câte ori se repetă.

Astfel, dacă la o masă sau o gustare, vom alege pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, lapte de soia și gumă de mestecat, cele mai frecvente tipuri de E-uri sunt:

  • Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor .
  • Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

Mare atenție la produsele de post. Ce scrie, de fapt, pe etichetele alimentelor cumpărate de mulți în această perioadă

Cum afli mai multe despre produsele de post preferate

Aplicația InfoCons poate calcula și cantitatea de sare din produsele scanate. În acest fel, printr-o simplă și rapidă scanare a codurilor de bare, consumatorii află imediat dacă gustarea de post conține o cantitate prea mare de sare.

„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume.

Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.

Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim! Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, a transmis Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Aplicația InfoCons se poate descărca gratuit pe IOS, Android și Huawei de AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...